назад

Чи можна відмовитись від отримання ID-паспорта?

     Чи обов’язково замінювати паспорт-книжечку на ID-картку? Із таким запитанням до Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся житель Кельменеччини. Він розпитував, чи може відмовитись від отримання ID-паспорта. Як діяти у такій ситуації, роз’яснили фахівці системи безоплатної правової допомоги.

Закон не вимагає від власників паперових паспортів змінювати їх на пластикові картки. Про це поінформували фахівці системи БПД. Однак якщо загубили чи з якихось інших причин необхідно замінити паспорт, то Вам видадуть не новий паперовий, а саме ID-паспорт.

«Якщо з релігійних переконань Ви не хочете отримувати чіповане посвідчення – Вас не можуть позбавити цього права. Для цього потрібно подати заяву до відповідного органу виконавчої влади — управління Державної міграційної служби за місцем проживання або до Центру надання адміністративних послуг», – розповіла фахівець Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Інна Лекар.

У разі відмови в задоволенні заяви про видачу паспорта у вигляді книжечки, його можна одержати на підставі судового рішення. Єдина умова, що гарантує таке право, — це досягнення особою 16-річного віку.