назад

Чиновники порушують закон і самі себе преміюють

72-1На виконання визначених Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України завдань з підвищення рівня стандартів доброчесності щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, Національне агентство з питань запобігання корупції проводить інформаційну кампанію. Зокрема 21 грудня у Чернівецькій облдержадміністрації відбувся тренінг-семінар щодо роз’яснення законодавства з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Слухачами були державні службовці та фахівці системи безоплатної правової допомоги.

Що таке конфлікт інтересів та як його врегулювати? Що таке приватний інтерес? Які правові механізми запобігають конфлікту інтересів або забезпечують його врегулювання? Яка відповідальність за вчинення дій в умовах конфлікту інтересів? Про все це йшлося під час тренінгу – семінару.

72-2

Спікери звернули увагу на те, як законодавець визначає поняття конфлікт інтересів. «Закон України про запобігання корупції виділяє два види конфлікту інтересів. Потенційний конфлікт інтересів – це ситуація, коли у особи у сфері її службових чи представницьких повноважень наявний приватний інтерес, який в майбутньому при настанні певних обставин може впливати на об’єктивність та неупередженість прийнята такою особою рішень, вчинення чи невчинення нею дій під час виконання своїх повноважень. А реальний конфлікт інтересів – це коли вже існує суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність та неупередженість прийняття нею рішень, вчинення чи невчинення нею дій під час виконання своїх повноважень», – пояснила представниця Національного агентства з питань запобігання корупції Юлія Тіткова.

72-3

Окрім того присутнім презентували безкоштовний он-лайн курс «Конфлікт інтересів: треба знати!», який стартував 9 грудня. Для участі в ньому необхідно зареєструватися на www.prometheus.org.ua, знайти курс «Конфлікт інтересів: треба знати!» (постійна адреса: https://edx.prometheus.org.ua/courses/course-v 1: NAZK+COL 101+ 2017 T3/about або goo.gl/1MfYnT) та реєструватися на вказаний курс. «Що він собою представляє? Перш за все, це відеолекції, з питань конфлікту інтересів, способів його врегулювання, які доцільно обрати у тій чи іншій ситуації, а також особливості врегулювання конфлікту інтересів у діяльності тих чи інших категорій суб’єктів. Такий он-лайн курс проводять наші працівники НАЗК. Крім відеолекцій зазначений курс містить практичні завдання», – розповіла представниця Національного агентства з питань запобігання корупції Тетяна Гетьманцева. Вона пояснила, що в межах зазначеного курсу є можливість поставити запитання щодо конфлікту інтересів і отримати відповідь.

За словами фахівців Національного агентства з питань запобігання корупції, нерідко міські голови самі себе преміюють, хоча не мають на те права. Такі приклади конфлікту інтересів одні з найпоширеніших в Україні.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).