назад

1

Ні, я хочу крізь сльози сміятись,

Серед лиха співати пісні,

Без надії таки сподіватись,

Жити хочу! Геть думи сумні!

                          Леся Українка

     

           Бердянський місцевий центр продовжує серію розповідей про незвичайні долі наших співвітчизників – переселенців з Донбасу, які раніше маючи гідне життя, сьогодні переживають жахливі часи: бездомність, нужденність, непотрібність. Завершують цей сумний перелік – безпорадність і відчай.

       Тривалий час працівники Бердянського місцевого центру вирішують проблеми переселенців, які мають однакове походження – призупинення пенсійних виплат, адресної та іншої соціальної допомоги, скасування довідки ВПО, верифікація, ідентифікація, встановлення юридичних фактів тощо.

       За минулий рік, лише фахівцями відділу представництва було складено близько 50 заяв щодо встановлення фактів спільного проживання, смерті, народження, родинних відносин, більше 40 позовних заяв щодо визнання дій управління пенсійного фонду та управління праці та соціального захисту населення протиправними з зобов’язанням поновлення пенсій та інших соціальних виплат.

       Історії двох подружь переселенців, що звернулися до місцевого центру є доволі поширеними та банальними, але завдяки наполегливості та професіоналізму начальника Олексія Кузьменко та головного спеціаліста Юлії Кононенко відділу представництва МЦ, мають  щасливі завершення.

       На початку квітня чотирьом колишнім мешканцям Донецької області, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 червня 2016 р. № 365, були припинені пенсійні виплати на підставі скасованих довідок внутрішньо переміщених осіб. Своє рішення щодо скасування згаданих довідок управління праці та соціального захисту населення мотивувало відсутністю громадян за місцем їх тимчасового проживання понад 60 днів. 

       Залишившись без матеріального забезпечення, один на один зі своїми проблемами, в травні минулого року подружжя звернулися до Бердянського місцевого центру. В короткі терміни фахівцями центру були підготовлені та направлені до Бердянського міськрайонного суду відповідні позовні заяви щодо поновлення конституційних прав подружь на отримання пенсії. Нажаль, наявність невеликої й водночас неоднорідної та неоднозначної судової практики, стало приводом для винесення абсолютно протилежно діаметральних рішень. Якщо для першого подружжя судовий розгляд закінчився повною перемогою, то для другого – категоричною відмовою та повним розчаруванням.

        Не втрачаючи оптимізму, Олексій Кузьменко та Юлія Кононенко продовжили боротьбу, перемістивши її в площину апеляційного розгляду справ. В першому випадку було підготовлено заперечення на апеляційну скаргу з боку управління пенсійного фонду, в другому – апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

       Наприкінці року, майже піврічна боротьба за свої права, для обох подружніх пар пенсіонерів мала позитивне завершення. Дніпропетровський адміністративний апеляційний суд своїми рішеннями відмовив управлінню пенсійного фонду в його апеляційних вимогах й залишив без змін рішення суду першої інстанції для першого подружжя та повністю задовольнив апеляційні вимоги другої пари, скасувавши при цьому рішення Бердянського міськрайонного суду. Станом на сьогодні, одне з подружь вже отримало відповідні пенсійні виплати в повному обсязі.

       Завершити історію переселенців, хочеться, вічним Шевченковим словом: «Борітеся — поборете! Вам Бог помагає!». І надійний партнер в цій боротьбі – Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 

За безоплатною правовою допомогоююридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги 

  • м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, буд. 8, 1-й поверх (будівля санепідемстанції)
  • (06153) 4-89-42
  • berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua