назад

Cпівробітники Маріупольського офісу БФ «Право на захист» розповіли про особливості захисту порушених прав пенсіонерів з числа ВПО

BF Pravo na zahust 1Все частіше й частіше ми повертаємося до проблем внутрішньо переміщених осіб.  Призупинення пенсійних виплат, адресної та іншої соціальної допомоги, скасування довідки ВПО, верифікація, ідентифікація тощо – це перелік тих питань, вирішення яких потребує фахової та професійної юридичної допомоги. Досить часто співробітники Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги об’єднують зусилля з партнерськими організаціями, намагаючись в спільному тандемі вирішити вищезгадані питання.

       Так, 5 грудня поточного року у Бердянському МЦ співробітники Маріупольського офісу БФ «Право на захист» провели семінар-тренінг «Виплата пенсії ВПО: проблемні питання». Захід привернув увагу не тільки співробітників місцевого центру, а й адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, співробітників бюро правової допомоги, фахівців в галузі права.

       Правозахисники розповіли про особливості захисту порушених прав пенсіонерів з числа ВПО, які отримали реєстрацію місця проживання на контрольованій Урядом України території, розглянули вимоги щодо призначення пенсії на пільгових умовах та нормативно-правові акти, які регулюють  її призначення, ознайомилися з питаннями  щодо захисту переселенців, яким зупинили виплату пенсії на підставі норм Постанови КМУ №365 від 08.06.2016 року «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам», розібрали практику Європейського суду з прав людини та обговорили алгоритм дій у разі припинення виплати пенсії.

       Окремо розглянули питання  із якими саме проблемами під час судового захисту стикаються переселенці та що потрібно робити для їхнього вирішення.BF Pravo na zahust 3

– Найбільшою складністю таких справ, що стосуються безпідставного припинення пенсій – є наявність невеликої, але водночас неоднорідної та неоднозначної судової практики, – розповів адвокат  Маріупольського офісу Благодійного Фонду «Право на захист» Сергій Галемський, – Кожна справа має свої особливості. Проте, навіть при дуже схожих обставинах, результат розгляду справ у суді може бути діаметрально протилежним.

       Не обійшли стороною учасники заходу досить важливої теми отримання компенсації за пошкоджене/зруйноване житло та статус дитини, постраждалої в результаті бойових дій.

       По завершенню заходу відбулось урочисте підписання Угоди про співпрацю, яка ознаменувала новий рівень співробітництва та взаємовідносин між Бердянським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Благодійним Фондом  «Право на захист».

Нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги можна звернутися до Бердянського місцевого центру з надання БВПД:

  • адреса: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, 8,  1-й поверх (будівля санепідемстанції)
  • телефони: (06153) 4-89-42, (06153) 4-89-43, (095) 020-99-18, (096) 007-99-09,
  • ел. пошта:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua,
  • скайп: berdyansk_center.

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).