назад

Cтягнення аліментів з батька/матері дитини: відповіді на поширені запитання

alimentu     Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України визначено, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Постає запитання, що робити тому з батьків, кому інший не допомагає утримувати і виховувати дитину. Як зазначають фахівці Хмельницького місцевого центру з надання БВПД, вирішити проблему можна або в добровільному (за домовленістю між батьками), або в судовому порядку.

     Добровільний порядок. За домовленістю між собою той із батьків, хто проживає окремо, може брати участь в утриманні дитини в грошовій або натуральній формі (ч. 2 ст.181 СК України). Батьки мають право укласти між собою договір про сплату аліментів (грошова форма утримання) на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати аліментів. Договір обов’язково укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню (ст. 189 СК України).

     Судовий порядок. Особа, з якою проживають діти, має право на звернення до суду з позовною заявою про стягнення з іншого члена сім’ї аліментів на утримання дитини. Треба звернути увагу на те, що, навіть перебуваючи в зареєстрованому шлюбі, особа має право на звернення до суду з вимогою про стягнення аліментів.

     Позови про стягнення аліментів можуть пред’являтись як за зареєстрованим місцем проживання позивача, так і відповідача, а тому той, хто подає позов, сам може вибрати, в який суд йому зручніше звернутись (статті 109-110 Цивільного процесуального кодексу України – далі ЦПК України). При цьому позовна заява повинна бути написана та подана з дотриманням вимог статей 118-120 Цивільного процесуального кодексу України.

     Під час розгляду справи, а саме при визначенні розміру аліментів, судом буде враховано: стан здоров’я та матеріальне становище дитини; стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення для справи.

     Однак мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, крім випадків, передбачених ст. 184 СК України. Аліменти згідно з рішенням суду також можуть стягуватися як в частці від доходу (ст. 183 СК України), так і в твердій грошовій сумі (ст. 184 СК України).

     Аліменти в частці від доходу присуджуються тому із батьків, з ким проживає дитина (діти).

     Підставою вимоги стягнення аліментів в частці від доходу є документ, який підтверджує дохід платника аліментів або офіційне працевлаштування.

     Під час подачі позовної заяви з вимогою про стягнення аліментів в частці від доходу заявнику потрібно подати до суду довідку про доходи з місця роботи відповідача (додаток до позовної заяви).

     Якщо аліменти стягуються на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення дітьми повноліття.

     Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.

     Стягнення аліментів в твердій грошовій сумі врегульовано ст. 184 СК України, так якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

     Які документи потрібно зібрати для звернення до суду:

– копію всіх сторінок паспорту позивача (не обов’язково, але бажано);

– копію ідентифікаційного номеру позивача (обов’язково);

– копію ідентифікаційного номеру відповідача (обов’язково);

– копію свідоцтва про шлюб/копію свідоцтва про розірвання шлюбу/копію рішення суду про розірвання шлюбу (обов’язково);

– копію свідоцтва про народження дитини (дітей) (обов’язково);

– довідкуза формою № 3, або № 2 з житлово-експлуатаційної служби (не обов’язково, але деякі судді вимагають як доказ проживання дитини з позивачем);

– довідку про доходи позивача (не обов’язково, але деякі судді вимагають);

– копії чеків, квитанцій, абонементів, медичних довідок, рекомендацій лікаря, путівок на відпочинок та багато інших документів, що підтверджують вже здійснені витрати на дитину або ж їх необхідність.

     Чи потрібно сплачувати судовий збір?

     Порядок та підстави для сплати судового збору регулюються Законом України «Про судовий збір». Судовий збір сплачується за подання позовної заяви.
Відповідно п. 3 ст. 5 від сплати судового збору звільняються позивачі за подання позовної заяви про стягнення аліментів. Після розгляду справи та винесення судом рішення у справі,
цим рішенням суд зобов’яже відповідача сплатити судовий збір до Державного бюджету.

*   *   *

     Нагадуємо, що роз’яснення законодавства і консультації з правових питань можуть безкоштовно отримати усі, хто звернеться до місцевих центрів з надання БВПД або у бюро правової допомоги, незалежно від статків та соціального статусу.

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.          

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.