назад
14.09.16

Дайджест заходів бюро правової допомоги області від 14 вересня 2016 року

ter centr gad13 вересня 2016 року заступником начальника відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Іриною Калініченко проведено робочу зустріч з керівником Гадяцького районного територіального центру соціального обслуговування Оленою Власенко.

 

Другий полтавський місцевий центр

Під час заходу обговорено шляхи здійснення правопросвітництва та надання правової допомоги громадянам похилого віку, інвалідам, людям з обмеженими можливостями. Досягнуто домовленості про спільні виїзди на основі мобільного «соціального офісу» для своєчасного інформування громадськості про надання правових послуг, пільг, які може отримати член територіальної громади. Зазначено, що безоплатну правову допомогу громадяни можуть отримати в новоствореному бюро правової допомоги за адресою : вул. Шевченка, 5, м. Гадяч.

У процесі спілкування розглянуто перспективу щомісячної організації круглих столів для соціальних працівників на базі центру з питань, що цікавлять населення. Крім того, працівників територіального центру соціального обслуговування забезпечено інформаційними матеріалами та буклетами.

Bezrob dik14 вересня 2016 року фахівцями Диканського районного центру зайнятості спільно з працівниками відділу «Диканське бюро правової допомоги» проведено семінар для безробітних на тему «Легальна зайнятість».

Начальник бюро Олександр Олійник розповів учасникам про порядок розірвання трудового договору з працівниками у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. Повідомив про найбільш типові порушення прав працівників, що допускаються роботодавцем під час процедури звільнення з даної підстави та як їх уникнути і захистити свої законні інтереси.

В свою чергу, присутнім було цікаво також почути про функції та завдання новоствореного бюро, зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права. Учасники семінару отримали інформацію про порядок отримання БВПД, координати, контакти та режим роботи бюро.

Семінари на яких можна отримати фахові роз’яснення у галузі трудового права є важливими для безробітних і в подальшому допоможуть їм не допустити порушення своїх трудових прав, а тому будуть проводитися й надалі.

Лубенський місцевий центр

Oni13 вересня 2016 року в приміщенні Онішківської сільської ради відбулась робоча зустріч начальника відділу «Оржицьке бюро правової допомоги» з сільським головою Людмилою Сазонюк та секретарем сільської ради Катериною Тарасенко.

Метою зустрічі було налагодження співпраці з органами сільського самоврядування та розширення доступу до безоплатної правової допомоги мешканців сільської місцевості. Під час зустрічі було надано інформацію про роботу бюро, особливу увагу звернено на переваги безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, категорії громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, обговорені питання щодо подальшої співпраці та узгоджено здійснення перенаправлення осіб, які потребуватимуть правової допомоги до Оржицького бюро правової допомоги. Обговорено проведення спільних заходи, що будуть спрямовані на забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги осіб, які мають на неї конституційне право і потребують такої допомоги.Була роз’яснена процедура здійснення представництва інтересів громадян в суді та складання документів процесуального характеру у разі звернення громадян. Було надано інформаційно-роз’яснювальні матеріали у вигляді буклетів, пам’яток та листівок. За результатом зустрічі погоджено подальшу співпрацю з полегшення мешканців громади щодо доступу до безоплатної правової допомоги та укладено меморандум про співпрацю.

Kr stol Org13 вересня 2016 року в приміщенні Оржицького бюро правової допомоги проведено круглий стіл на тему: «Безоплатна правова допомога – захист індивідуальних прав»  за участі начальника Оржицького районного сектору кримінально-виконавчої інспекції УДПтСУ у Полтавській області  підполковником внутрішньої служби Валентини Боговик, начальника служби у справах дітей Оржицької РДА Любові Алексеюк та директора ОржицькогоРЦСССДтМ Людмили Проценко, інспектора превентивної поліції Оржицького ВП Лубенського ВП ГУНП в Полтавській області лейтенанта поліції Сергія Шпурика.

Основною метою даного заходу було ознайомлення керівників органів виконавчої влади та представників громадськості про початок діяльності бюро та налагодити спільну співпрацю та партнерські відносини, обговорення реалій, досягнень та перспектив  системи безоплатної правової допомоги в Оржицькій громаді.

У ході круглого столу службовців було проінформовано про діяльність Бюро, його функціональні завдання, надані роз’яснення щодо можливості доступу до надання вторинної правової допомоги. Всіх учасників робочої зустрічі забезпечили брошурами та інформаційними матеріалами.

  Кримінально-виконавча інспекція  — один із найбільш відвідуваних державних органів. Співпраця з ним дасть можливість проінформувати якомога більшу кількість населення про роботу нашої установи, а спільна діяльність з органами державної влади у справах дітей та молоді не лише дасть можливість превентивного виховання, а й підвищить правосвідомість громадян. На цьому в ході обговорення формату співпраці наголосив керівник Оржицького  бюро правової допомоги  Ігор Рожко.

Також були обговорені подальші спільні дії, спрямовані на створення партнерських відносин. Присутні акцентували увагу на налагодженні конструктивного діалогу, прагненні до підвищення всебічного ознайомлення громадян з механізмами захисту своїх прав, мобілізації ресурсів, об’єднанні зусиль щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги соціально вразливим категоріям громадян в Оржицькому районі.

Наостанок, присутні домовилися про регулярні зустрічі з метою допомоги та щодо вирішення проблемних питань осіб, які перебувають на обліку в Оржицькому районному секторі кримінально-виконавчої інспекції УДПТСУ у Полтавській області.

MKMR13 вересня 2016 року в Чорнухинській райдержадміністрації відбулось засідання міжвідомчої координаційно-методичної ради з питань правової освіти населення за участю в.о. керівника Чорнухинського бюро правової допомоги Юлії Борсук.

На засіданні розглянули питання  реалізації державної політики у сфері соціального захисту учасників антитерористичної операції, стану проведення правороз’яснювальної роботи через громадську приймальну з надання безоплатної правової допомоги при райдержадміністрації, організації і проведення роботи з підвищення рівня правових знань працівників апарату райдержадміністрацій та її структурних підрозділів, роботи з попередження злочинності та насильства в молодіжному середовищі.

13 вересня працівники Пирятинського бюро правової допомоги з робочим візитом відвідали районну бібліотеку. Бібліотечні  установи є одним із засобів масового інформування, що охоплюють аудиторію як дорослих, так і дітей шкільного віку, тому співпраця із цими закладами допоможе глибшому правопросвітництву населення міста та району.

Під час зустрічі з працівниками бібліотеки досягнуто домовленості про проведення спільних заходів, що допоможуть роботі бюро, охопленню правовою допомогою ширшого кола осіб. Друковані матеріали про місцезнаходження бюро, основні напрямки його діяльності та систему безоплатної правової допомоги було розміщено на стенді правової інформації в приміщенні закладу.

ATO Pir14 вересня керівник відділу «Пирятинське бюро правової допомоги» Володимир Орел та головний спеціаліст Ольга Сокол провели зустріч із засновниками місцевого Центру допомоги учасникам АТО.

У ході спілкування з представниками Центру було порушено питання, що стосувалися пільг і прав осіб, які брали участь у бойових діях на сході України. Зокрема, керівник Центру Едуард Скрипка поцікавився, чи мають право бійці на отримання вторинної правової допомоги та які документи для цього потрібні. Працівники Бюро роз’яснили, що у разі належності громадянина до категорії осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та, за умови, що звернення стосується їх соціального захисту, – учасникам антитерористичної операції надається можливість на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Цього ж дня декілька осіб – учасників АТО скористалися своїм правом на отримання БВПД та подали документи встановленого зразка до Пирятинського Бюро правової допомоги