назад
29.09.16

Дайджест заходів бюро правової допомоги області за 29 вересня 2016 року

B 226 вересня 2016 року відбулась апаратна нарада у начальника управління праці та соціального захисту населення Великобагачанської районної державної адміністрації Людмили Беркало за участі керівників структурних підрозділів управління, а також працівників Великобагачанського бюро правової допомоги.

 

Перший полтавський місцевий центр

В ході наради заступник начальника відділу «Великобагачанське бюро правової допомоги» Лариса Шарко, з метою посилення партнерських відносин та подальшої  співпраці, довела до відома присутнім про цілі та завдання новоствореного бюро, а також окреслила основні напрямки роботи установи.

B 1Того ж дня відбулась робоча зустріч заступника начальника відділу «Великобагачанське бюро правової допомоги» Лариси Шарко з директором ТРК «Світ» Тетяною Ребрик.Представнику районної радіокомпанії було доведено до відома інформацію про новостворене бюро, його мету, цілі та завдання.

Враховуючи суспільну необхідність в оприлюдненні соціально важливої інформації, сторони досягли домовленостей про систематичне оприлюднення і висвітлення інформації стосовно роботи бюро правової допомоги.

27 вересня 2016 року заступником начальника відділу «Великобагачанське бюро правової допомоги» Ларисою Шарко проведено робочу зустріч з начальником Великобагачанського ВДВС ГТУЮ в Полтавській області Юрієм Караваном. 

B 3В ході зустрічі Лариса Шарко повідомила про основні завдання, функції та повноваження новоствореного бюро правової допомоги у Великобагачанському районі, а також звернула увагу керівника виконавчої служби на необхідності об’єднання зусиль з метою підвищення правової спроможності громади району. Сторони досягли домовленостей про направлення осіб, які потребують безоплатної правової допомоги до бюро правової допомоги.

27.09.2016 року в Новосанжарському районному центрі зайнятості головним спеціалістом відділу «Новосанжарське бюро правової допомоги» НаталієюКірнос проведено семінар для громадян, які перебувають на обліку в районному центрі зайнятості як безробітні. Під час проведення семінару були висвітлені наступні питання: поняття трудового договору,  трудові відносини згідно трудового договору, поняття безоплатної первинної правової допомоги.

R 29 0928  вересня 2016 року заступник начальника відділу  «Решетилівське бюро правової допомоги» Наталія Черниш взяла участь у семінарі для осіб, що перебувають на обліку в Решетилівському районному центрі зайнятості. Присутнім було роз’яснено поняття безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, їх право звернутися за наданням такої допомоги до бюро, а також повідомлено про режим його роботи, адресу місцезнаходження та послуги, які ним надаються. Крім цього, у своєму виступі Наталія Черниш торкнулась теми легального працевлаштування й вказала на ризики, які тягне за собою тіньова зайнятість, нагадала про важливість захисту прав працівників усіма доступними правовими засобами.

Після проведення семінару, заступник начальника відділу  «Решетилівське бюро правової допомоги» відповідала на запитання присутніх та надавала юридичні консультації особам, які відвідали семінар.

        Також, 28 вересня 2016 року заступником начальника відділу «Шишацьке бюро правової допомоги» Вікторією Легейдою проведено робочу зустріч з директором Шишацької спеціалізованої школи ім.В.І. Вернадського екологічного профілю Шишацької селищної ради Віталієм Іваницею. В ході зустрічі сторонами було обговорено порядок отримання безоплатної первинної правової допомоги, категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, та проведення заходів до тижня права за участю працівників бюро правової допомоги.

 

Другий полтавський місцевий центр

Ga vul i 29 0927 вересня 2016 року працівниками відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» проведено вуличне інформування населення щодо діяльності бюро правової допомоги в м. Гадяч. Громадян проінформовано про роботу системи безоплатної правової допомоги та про можливість скористатися електронними сервісами Міністерства юстиції України безпосередньо у приміщенні бюро за адресою: м. Гадяч вул. Шевченка 5.

Під час заходу населення повідомлено про завдання, мету та місію новоствореного бюро правової допомоги та про можливість кожної особи звернутися за консультацією чи роз’ясненням абсолютно безкоштовно. Робота по інформуванню населення в зручній формі безпосереднього спілкування проводитиметься й надалі для всебічного інформування громадян щодо роботи бюро правової допомоги, як точки доступу відновлення та захисту їх порушеного права.

Ga kr stil 29 0927 вересня 2016 року відбулося засідання круглого столу з питань протидії торгівлі людьми в Гадяцькому районі за участі представників громадської організації «Світло надії», головного спеціаліста відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавської облдержадміністрації Людмили Калапіщак та членів мультидисциплінарної робочої групи з питань протидії торгівлі людьми в районі, до складу якої включено заступника начальника відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Ірину Калініченко.

Відкрив засідання перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Бондаренко, наголосивши на актуальності піднятої теми в такий складний час для країни.

Під час засідання присутнім надано інформацію: поняття «торгівля людьми» та її причини; групи ризику; нелегальна міграція та її наслідки; ідентифікація постраждалих від торгівлі людьми; види допомоги людям, які опинилися в складній життєвій ситуації; роль колегіальних органів у механізмі взаємодії та наданні допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми. Також розглянуто порядок взаємодії суб’єктів з надання допомоги людині, яка постраждала (куди повинна звернутися людина, хто повинен надати їй першу допомогу, які документи необхідні для отримання державної допомоги). В підсумковому обговоренні підтверджено актуальність та необхідність реалізації затвердженого районного плану заходів, який підсилить спроможність державних установ, органів внутрішніх справ та неурядових організацій району у сфері виявлення, ідентифікації осіб, постраждалих від торгівлі людьми, сприятиме їх якісній реабілітації, що створить умови для реалізації прав цих громадян. Враховуючи актуальність та важливість проведення заходів щодо запобігання торгівлі людьми на рівні району, відповідні засідання у формі круглих столів та семінарів буде продовжено і надалі.

Soc prac II28 вересня 2016 року з метою інформування про діяльність новоствореного бюро та розширення співпраці із стейкхолдерами начальник відділу «Диканське бюро правової допомоги» Олександр Олійник взяв участь у зустрічі соціальних працівників у Диканському районному територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Під час заходу Олександр Олійник розповів про зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави і порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги. Також обговорено основні завдання та функції бюро правової допомоги та його роль у забезпеченні захисту прав та свобод соціально незахищених верств населення.

Присутні були поінформовані про те, що отримати кваліфіковану правову допомогу в новоствореному бюро можна повністю безоплатно та без складних бюрократичних процедур. За підсумком зустрічі домовилися, що соціальні працівники району будуть поширювати отриману інформацію серед громадян, а також інформувати працівників бюро про осіб, зокрема одиноких, похилого віку, з обмеженими фізичними можливостями, яким необхідне відвідування за місцем їх перебування з метою надання безоплатної правової допомоги. Після закінчення зустрічі робота продовжилася в форматі консультаційного пункту доступу до БПД і всі бажаючі змогли отримати консультації та роз’яснення з конкретних правових питань, а також звернутися за безоплатною вторинною правовою допомогою.

Кременчуцький місцевий центр

K AP SEMENПрацівниками Семенівського бюро правової допомоги проводиться активна робота щодо налагодження партнерських відносин з державними органами, установами та організаціями району. Працівниками бюро проведено ряд робочих зустрічей, спрямованих на поглиблення співпраці, проведення правопросвітницьких заходів, інформаційно-методичної роботи та інш. Зокрема, проведено зустрічі з заступником начальника Управління праці та соціального захисту населення Семенівської РДА-Людмилою Іващенко, головою Богданівської сільської ради Ольгою Кобеняк, начальником Семенівського районного центру зайнятості Ларисою Губарь.

 

Semen CZN26 вересня 2016 року заступником начальника відділу “Семенівське бюро правової допомоги” Миколою Зайченком проведено робочу зустріч із керівником апарату Семенівської районної державної адміністрації Наталією Дондохою. В ході зустрічей працівниками бюро було поширено інформацію про систему правової допомоги, поінформовано про пріоритетні завдання бюро правової допомоги, розяснено порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги. Учасники зустрічей обговорили питання та шляхи подальшої співпраці, спрямованої на посилення правової спроможності громади.

         З метою інформування мешканців району про діяльність новоствореного бюро правової допомоги на інформаційних стендах Семенівської районної державної адміністрації, управління праці та соціального захисту населення, районного центру зайнятості, в приміщеннях сільських рад району розміщено інформаційні  листівки. Також працівниками бюро щотижня проводяться “вуличні інформування” мешканців смт. Семенівка та Семенівського району з метою поширення інформації про шляхи захисту гарантованих державою прав.

Лубенський місцевий центр

Pir 29 0927 вересня працівниками Пирятинського бюро правової допомоги було проведено виїзний прийом громадян у сільських населених пунктів району, організований спільно з Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Керівник Бюро Володимир Орел надавав правову допомогу у селах Архемівці, Вікторії та Рівному. Громадян, які звернулися за отриманням правових консультацій, цікавили питання сімейного та земельного законодавства, а також спадкування. Мешканці сільських населених пунктів отримали інформаційні друковані матеріали з питань діяльності системи безоплатної правової допомоги.