назад

Дайджест заходів бюро правової допомоги області за 3 жовтня 2016 року

Sekret SR28 вересня 2016 року у приміщенні Диканського районного відділу ДРАЦС ГТУЮ у Полтавській області відбувся семінар для секретарів сільських рад району за участі начальника відділу «Диканське бюро правової допомоги» Олександра Олійника.

Другий полтавський місцевий центр

Секретарі сільських рад дізналися про новели законодавства в сфері державної реєстрації актів цивільного стану, місця проживання, військового обліку та про інші актуальні питання. Олександр Олійник розповів присутнім про діяльність новоствореного бюро правової допомоги, зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави і порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Досягнуто домовленості щодопоширеннясекретарями сільських рад отриманої інформації серед представників громади, а також інформування працівників бюро про осіб, яким необхідне відвідування за місцем їх проживання з метою надання безоплатної правової допомоги. Також обговорили діяльність мобільних консультаційних пунктів на базі сільських рад та надання методичної допомоги працівникам органів місцевого самоврядування.

Konoval29 вересня 2016 року головним спеціалістом відділу «Машівське бюро правової допомоги» Вікторією Черкасовою взято участь у «мобільному соціальному офісі» на базі Коновалівської сільської ради Машівського району.

Мешканцям селанадано консультації з питань оформлення субсидій, порядку здійснення приватизації земельних ділянок, розірвання договорів оренди. Громадян, які звернулись на прийом, поінформовано про роботу та місцезнаходження бюро правової допомоги.

Також Вікторією Черкасовоюпроведено робочу зустріч з головою Коновалівської сільської ради Валентиною Захарченко, метою якої було налагодження співпраці з органами місцевого самоврядування та розширення доступу до безоплатної правової допомоги жителів села. В ході зустрічі надано методичну допомогу з метою удосконалення надання правової допомоги мешканцям села, обговорено питання подальшої співпраці, щодо перенаправлення осіб, які потребують правової допомоги до бюро правової допомоги.

30 вересня 2016 року заступником начальника відділу «Машівське бюро правової допомоги» Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Максимом Дворовенко проведено «вуличне» інформування населення селища Машівка, щодо можливості отримання правової допомоги.          Під час даного заходугромадяни були поінформовані про роботу Машівського бюро правової допомоги, його основні завдання та функції. Крім того розповсюдженоінформаційний буклет “Що таке безоплатна вторинна правова допомога та як її отримати”. 

Кременчуцький місцевий центр

Sud27 вересня 2016 року в приміщенні відділу «Козельщинське бюро правової допомоги» проведена робочазустріч з керівником апарату Козельщинського районного суду СергіємПуценко та з колективом суду. В ході  заступник начальника відділу Аліна Литовченко  проінформовала про основні функції та за приоритетні напрямки діяльності бюро правової допомоги, порядок поданнязвернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги, зазначивши при цьому суб’єктів на безоплатнувторинну правовудопомогу,відповідно до ст.14 ЗаконуУкраїни“Про безоплатну правову допомогу”. За результатами зустрічі булодосягнутодомовленостей про співпрацю за такими напрямками: організаціяспільнихзаходів, спрямованих на підвищеннярівня правової поінформованості громадян щодо захистусвоїх прав, інформування громадян про роботу відділу «Козельщинське бюро правової допомоги».

     Pash sr28 вересня 2016 року головним спеціалістом відділу «Козельщинське бюро правової допомоги» Григорієм Дзюбою було здійснено робочу поїздку до  Пашківської сільської ради Козельщинського району. Під час поїздки було проведено зустріч з головою Пашківської сільської ради Андрієм Лецем. Григорій Дзюба  проінформував посадових осіб про систему правової допомоги та функції і завдання бюро правової допомоги, також в приміщенні сільської ради було розміщено інформаційні матеріали. За результатами зустрічі було досягнуто домовленості щодо проведення інформаційних заходів, виїзних прийомів в приміщенні сільської ради. Також було проведено прийом громадян та надано консультації  з питань земельного та цивільного права.

      TVO KOZ29 вересня 2016 року заступник начальника відділу «Козельщинське бюро правової допомоги» Аліна Литовченко провела робочу зустріч з т.в.о. начальника Козельщинського відділення поліції Зурабом Мелікідзе, під час якої було досягнуто домовленостей про подальшу співпрацю та взаємодію в роботі шляхом перенаправлення громадян до відділу, організації спільних заходів та семінарів з метою правопросвітницва населення, допомоги у здійсненні виїзних прийомів громадян. В приміщенні Козельщинського відділення поліції було розміщено інформаційні матеріали про діяльність та місцезнаходження Кременчуцького місцевого центру з надання БВПД, відділу Козельщинського бюро правової допомоги.

Працівниками Горішньоплавнівського бюро правової допомоги проводиться активна робота по забезпеченню дієвої співпраці  з органами місцевого самоврядування. Так, 28.09.2016 року начальником бюро правової допомоги Сергієм Тараненко було проведено зустріч з міським головою м.Горішні Плавні Дмитром Биковим.  Заступник начальника  бюро Ілля Бірюков ініціював проведення робочої зустрічі з працівниками юридичного відділу виконавчого комітету Горішньоплавнівської міської ради,  на якій були присутні начальник відділу Олена Таран та спеціалісти відділу Ігор Чернявській та Тетяна Караманець.

         GorishniУчасників зустрічей було поінформовано про основні завдання системи правової допомоги, окремо зазначивши функції новостворених бюро правової допомоги, перші результати діяльності Горішньоплавнівського бюро правової допомоги.

         В ході заходу правники обговорили основні категорії  питань, для вирішення яких мешканці міста звертаються за юридичними консультаціями, вдосконалення інформаційного простору, шляхи подальшої дієвої співпраці та взаємодії з метою забезпечення законності, прав та свобод мешканців міста.         Також для інформування громади працівниками бюро було поширено інформаційно-методичні матеріали Горішньоплавнівського бюро правової допомоги.

28 вересня 2016 року начальником відділу «Глобинське бюро правової допомоги» Максимом Журенко було здійснено виїзд до села Петрівка Глобинського району. Піч час виїзного прийомугромадянамбуло надано роз’яснення з найбільш проблемних питань стосовно соціального забезпечення, земельних відносин та порядку переоформлення спадкового майна. Керівник відділу поінформував мешканців про систему правової допомоги та забезпечення  доступу до безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.Також, за зверненням з надання адресної допомоги, мешканці села отримали консультацію з питань врегулювання земельних питань.

Начальник Глобинського бюро правової допомоги  Максим Журенко поспілкувався з посадовими особами Петрівської сільської ради, за результатами чого було досягнуто згоди щодо подальшої співпраці.

D L P H1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблею ООН, а в Україні це також і День ветерана. Генеральна Асамблея ООН 14 грудня 1990 року постановила відзначати 1-го жовтня Міжнародний день осіб похилого віку. У цей день світ говорить про проведені активні дії щодо захисту інтересів людей похилого віку, створення для них прийнятних умов життя, про невирішене у цій сфері.

   29 вересня 2016 року відбулисьурочистості та привітанняприсвячені Дню ветеранівта людей похилоговіку у  Козельщинському районному будинкукультури. До участі у заходібуло запрошено працівниківвідділу «Козельщинське бюро правової допомоги» Аліну Литовченко та Григорія Дзюбу. Учасниками заходу були люди похилого віку, ветерани війни та праці, голови сільських та селищних рад, представники підприємств, установ та організацій різних форм власності, керівники громадських організацій Козельщинського району.

         Для інформування громади працівниками бюро оформлено «інформаційний куточок”, розміщено матеріали про діяльність, послуги та розташування Бюро правової допомоги,  розповсюджено інформаційні буклети, листівки про соціальні програми Уряду на захист прав громадян. Також під час заходу представникам підприємств, установ та організацій,  головам сільських та селищних рад Козельщинського району була представлена інформація про систему правової допомоги в Україні.

Urchenko29 вересня 2016 року в.о. начальника відділу «Семенівське бюро правової допомоги»  Миколою Зайченком проведено робочузустріч з головою Семенівської районноїради – Віктором Юрченком.

В ході зустрічі  було обговорено питання подальшої співпраці, спільної роботи задля вирішення нагальних питань мешканців громади, надання соціальної допомоги незахищеним категоріям громадян, проведення спільних заходів задля підвищення правової свідомості мешканців громади. Також було розглянуто питання прийняття районної  програми безоплатної правової допомоги населенню.

За результатами зустрічі було досягнуто домовленостей про підписання Угоди про  співробітництво та організацію взаємовідносин  між Кременчуцьким місцевим центром з надання  безоплатної вторинної правової допомоги  та Семенівською районною радою Полтавської області задля оптимізації діяльності по захисту прав та законних інтересів громади.

29 вересня 2016 року в Липнягівській сільській раді працював виїзний консультаційний пункт відділу «Семенівське бюро правової допомоги». Прийом здійснював в.о. начальника відділу Микола Зайченко.

Під час прийому громадяни мають можливість отримати роз’яснення з правових питань, кваліфіковані юридичні консультації, інформацію щодо порядку отримання безоплатної вторинної правової допомоги, практичну допомогу у написанні заяв та звернень. Мешканці села звертались з питань соціального захисту, сімейного, житлового та земельного  права. На всі звернення були надані консультації відповідно до компетенції, надано роз’яснення щодо порядку оформлення договорів оренди земельних ділянок.

Здійснення виїзних прийомів,  на базі сільських рад, створює рівні можливості всіх верств населення щодо захисту своїх прав,  подолання правового нігелізму.

         Під час зустрічі керівника бюро з головою сільської ради Юрієм Стеценком було обговорено шляхи подальшої співпраці в рамках Угоди про співробітництво та організацію взаємовідносин між Кременчуцьким місцевим центром з надання  безоплатної вторинної правової допомоги та взаємодії для захисту законних інтересів мешканців села.

Лубенський місцевий центр

Greb kultura28 вересня 2016 року відбулась зустріч керівника Гребінківського бюро правової допомоги Вікторії Маковецької з працівниками закладів культури району. Метою зустрічі було інформуванняпро роботу системи безоплатної правової допомоги в м. Гребінка та районі.Під час зустрічі наголошено, що ця програма спрямована на підтримку менш захищених верств населення, яка впроваджується за сприяння держави. Система передбачає співпрацю з місцевою владою, різними органами управління та освітніми закладами, з метою підвищення якостіправових послуг та спрощення доступу до них членів територіальних громад.

Працівників закладів культури закликано активно долучитися до інформування про можливість отримання безоплатної правової допомоги в бюро, яке в місті Гребінка знаходиться за адресою провулок Спортивний, 11.

         Під час зустрічі представником бюро була надана безкоштовна юридична консультація з питань, які цікавили присутніх. Зокрема, було роз’яснено порядок державної реєстрації сільських будинків культури та визначені перші кроки, які необхідно зробити керівникам таких закладів для її здійснення.

28 вересня 2016 року відбулася зустріч головного спеціаліста Гребінківського бюро правової допомоги Анастасії Прошкіной з керівником територіального центру соціального обслуговування Андрієм Гужиком та працівниками центру. Під час зустрічі слухачі отримали інформацію про діяльність бюро, мали можливість задати питання юридичного характеру та отримати повну змістовну  відповідь.

Yarmar28 вересня 2016 року керівник Миргородського бюро правової допомоги Людмила Горобець здійснила виїзне консультування мешканців с.Ярмарківка Миргородського району. Під час прийому, який відбувся в приміщенні сільській раді, мешканці територіальної громади отримали юридичні консультації з питань спадкового, земельного, сімейного законодавства, соціального захисту. В процесі розмови  працівник бюро розповідала сільським громадянам про механізм надання первинної правової та вторинної правової допомоги.

У будь-якій хорошій справі велике значення має підтримка і встановлення партнерської співпраці з установами, що мають спільну мету. Задля досягнення таких цілей та розвитку системи безоплатної правової допомоги 28 вересня працівники відділу «Пирятинське бюро правової допомоги» Володимир Орел та Ольга Сокол підписали Меморандум про співпрацю з Пирятинською районною громадською організацією «Жіночі Ініціативи», керівником якої є Ірина Таран.

Ірина Таран вже не перший рік працює у сфері надання правової допомоги громадянам, які цього потребують. Тому партнерські стосунки і плідна співпраця між двома організаціями допоможе осягнути більше коло осіб, аби безоплатна правова допомога була доступна кожному, а особливо, для сільського населення.

Pir viizn29 вересня було організовано виїзний прийом громадян-учасників АТО у с. Березова Рудка Пирятинського району, ініціатором якого став керівник Пирятинської районної громадської організації «Жіночі Ініціативи» – Ірина Таран. Взяли участь у заході й працівник Пирятинськогобюро правової допомоги Ольга Сокол та заступник голови райдержадміністрації Ольга Яременко.

Під час виїзного прийому, який здійснюється не вперше,юридичні консультаціїнадавалисьдемобілізованим учасникам АТО, рідним та близьким бійців, що зараз знаходяться у зоні бойових дій.Громадяни отримали правову допомогу з запитань, які стосуються соціального захисту таких осіб, але найбільше їх цікавило виділення земельних ділянок для АТОвців. Тема земельних спорів є найболючішою для цих осіб. Тому у вирішенні таких проблем людям потрібна підтримка, в тому числі і правова.

Horol DVS29 вересня 2016 року відбулася зустріч головного спеціаліста Хорольського бюро правової допомоги Наталії Тарасенко з начальником Хорольського районного ВДВС ГУЮ у Полтавській області Світланою Барановською та державним виконавцем Оксаною Сальнік. Наталія ознайомила партнерів зі структурою бюро, організацією його роботи. Також сторони обговоривши пріоритетні напрямки діяльності та основні завдання, які стоять перед новоствореним бюро. 

У свою чергу начальник ВДВС ГУЮ Світлана Миколаївна позитивно оцінила активні правопросвітні заходи бюро. За результатом зустрічі сторони окреслили напрямки подальшої співпраці.

29 вересня на базі Районного центру зайнятості спеціалісти Пирятинського бюро правової допомоги, спільно з працівниками РЦЗ, провели семінар.  На заході було представлено основні завдання та функції закладів системи безоплатної правової допомоги, наведені приклади реальної, дієвої допомоги тим громадянам, що вже звернулися до бюро. Керівник бюро правової допомоги Володимир Орел розповів про найпоширеніші проблеми й запитання, з якими звертаються до установи жителі Пирятинщини. Це, зокрема, питання стосовно сімейного, трудового права, земельні спори тощо.