назад
07.10.16

Дайджест заходів бюро правової допомоги області за 7 жовтня 2016 року

Vepr zustr05 жовтня 2016 року головним спеціалістом відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Сергієм Маюрою спільно з працівниками Гадяцького районного територіального центру соціального обслуговування (соціального захисту населення) здійснено виїзд до села Веприк Гадяцького району.

Громадянам, які звернулися за допомогою, надано правові консультації та роз’яснення з питань спадкового та земельного законодавства. Після закінчення прийому Сергій Маюра провів робочу зустріч з працівниками Веприцької сільської ради, під час якої обговорено напрямки співпраці з метою захисту прав громадян шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правової спроможності населення громади. Також представникам органів місцевого самоврядування надано методичну допомогу щодо удосконалення надання правової допомоги жителям села Веприк.

G sesiya05 жовтня 2016 року заступник начальника відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Ірина Калініченко виступила на засіданні позачергової сесії Гадяцької районної ради, яка відбулася під головуванням Володимира Нікітенка.

Ірина Калініченко поінформувала присутніх про діяльність відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги», його основні завдання та наступні кроки щодо їх реалізації. Керівник бюро зазначила, що основною метою бюро є посилення правової спроможності населення задля забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя. По завершенню виступу було наголошено, що тільки об’єднавши зусилля буде досягнуто підвищення загального рівня правової культури населення, правових можливостей і правової спроможності представників соціально-вразливих груп, територіальних громад та спільнот.

06 жовтня 2016 року заступник начальника відділу «Машівське бюро правової допомоги» Максим Дворовенко провів лекційне зайняття на тему: «Доступна і якісна безоплатна правова допомога» для працівників Новотагамлицької сільської ради.

Учасників заходу було проінформовано про порядок надання безоплатної правової допомоги, розвиток системи безоплатної правової допомоги, категорії громадян, які мають право на безоплатну первинну та безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема було зазначено, що право на безоплатні правові консультації мають: громадяни України, іноземці, особи без громадянства, внутрішньо переміщені особи. А найбільш вразливі категорії громадян – малозабезпечені, інваліди, ветерани війни, учасники АТО, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які опинились в складних життєвих обставинах чи постраждали від збройних конфліктів можуть також скористатись послугами адвокатів щодо складення процесуальних документів, представництва інтересів в судах. Для громадян всі ці види правових послуг є безкоштовними, послуги адвокатів оплачуються за рахунок Державного бюджету України. Після зустрічі, у приміщені сільської ради, було проведено виїзний прийом громадян. Жителям села Новий Тагамлик були надані правові консультації та роз’яснення щодо оформлення спадщини (як за заповітом, так і за законом), розірвання договору оренди земельної ділянки.

Mash SUSD07 жовтня 2016 року заступник начальника відділу «Машівське бюро правової допомоги» Максим Дворовенко провів робочу зустріч з працівниками служби у справах дітей Машівської районної державної адміністрації, під час якої обговорено питання тісної співпраці та організації спільних заходів з надання безоплатної правової допомоги дітям – сиротам, дітям які позбавленні батьківського піклування, безпритульним дітям та дітям, які можуть стати жертвами насильства в сім’ї.

Працівниківслужби у справах дітейтакож було ознайомлено з системою безоплатної правової допомоги, завданнями та функціями бюроправової допомоги. За результатами робочої зустрічі досягнуто домовленості щодо організації спільних правопросвітницьких заходів та створення на базі даної служби дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги.

Лубенський місцевий центр

05 жовтня 2016 року керівник Миргородського бюро правової допомоги Людмила Горобець провела робочу зустріч із заступником директора Миргородського міськрайонного центру зайнятості Ларисою Лаптійчук та головним спеціалістом – юрисконсультом Миргородського міськрайонного центру зайнятості Григорієм Горбанем.

Gr CZN06 жовтня начальником Гребінківського бюро правової допомоги Вікторією Маковецькою було проведено семінар на тему «Право на безоплатну правову допомогу»для безробітних, які перебувають на обліку у районному центрі зайнятості. Учасники заходів отримали вичерпну інформацію про функціонування в Україні доступної та ефективної системи безоплатної правової допомоги. В своїх  виступах працівники бюро акцентували увагу на статті 59 Конституції України, в якій зазначено, що кожен має право на правову допомогу, та у випадках, передбачених законом, ця допомога   надається безкоштовно. Також Вікторія Маковецька мала нагоду зустрітись із директором центру зайнятості Наталією Широковою та обговорити питання співпраці.

За результатами цих заходів  сторони в Миргороді та Гребінці підписали угоди про проведення постійно діючих інформаційних семінарів на правову тематику для тимчасово безробітних.

Org RDA 07 1005 жовтня 2016 року начальником Оржицького бюро правової допомоги Ігорем Рожко проведено робочу зустріч із заступником голови Оржицької районної державної адміністрації  Володимиром ІвановимІгор Рожко проінформував про основні функції  бюро, порядок подання звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги, категорії громадян, які мають право на її отримання. За результатами зустрічі було досягнуто домовленостей про співпрацю за такими напрямками: організація спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості громадян щодо захисту своїх прав, інформування населення про роботу бюро правової допомоги.

Org derg reestr06 жовтня 2016 року працівники відділу Оржицького бюро правової допомоги — начальник відділу Ігор Рожко та головний спеціаліст відділу Юлія Слинько — з метою налагодження співпраці та інформування про розвиток системи безоплатної правової допомоги провели робочу зустріч державним реєстратором апарату Оржицької РДА Зоєю Антоненко. Під час зустрічі представники бюро ознайомили з роботою системи безоплатної правової допомоги, розповіли про завдання та функції бюро. Висвітлена інформація щодо пілотного проекту в частині забезпечення прийняття та видачі документів під час державної реєстрації громадських формувань відповідно до Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги як фронт-офісами. Наприкінці зустрічі сторони домовились про подальшу співпрацю.

Pir ATOУ рамках проекту «Роззброєння. Демобілізація. Реінтеграція», що реалізується на території Пирятинщини районною громадською організацією «Жіночі Ініціативи» (керівник Ірина Таран) 06 жовтня 2016 року у Центрі громадського діалогу було проведено зустріч з демобілізованими учасниками антитерористичної операції на Сході України. Участь у заході взяли й працівники Пирятинського бюро правової допомоги, а також заступник голови райдержадміністрації, начальник районного центру зайнятості, спеціаліст центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, працівник військкомату, начальник відділу Держгеокадастру  та психолог, який займається реабілітацією учасників бойових дій.

Під час «круглого столу» було розглянуто низку проблемних питань, які виникають у бійців, і проблем, на жаль, не мало. Основні з них, це реалізація права і оформлення учасниками АТО земельних ділянок, медичне забезпечення тощо. Звісно, що були і позитивні моменти, адже представники установ могли детальніше розповісти кожному про пільги та програми, які можуть отримати учасники бойових дій, в тому числі програми про оздоровлення і самих бійців, і їх родин.

Працівник Бюро правової допомоги Ольга Сокол ознайомила учасників АТО з роботою Бюро, а також розповіла про те, що такі особи мають право на вторинну правову допомогу, що стосується їх соціального захисту. Приємною тенденцією є те, що вже певна частина бійців скористалася своїм правом та подала звернення на БВПД. Цього дня ще декілька присутніх на заході бійців звернулося до Бюро за отриманням правових консультацій, що стосуються їх соцзахисту.