назад
04.11.16

Дарування нерухомості не панацея – повертайте борги вчасно!

04.11.2016 - daruvanja maynaНайчастіше люди не віддають борги добровільно, особливо, коли вони виникають внаслідок скоєння ДТП чи позики. Як правило, вже при наявності судового рішення про стягнення боргу, боржник нерідко переоформлює свою нерухомість на дружину чи іншого близького родича, наприклад дитину. Більшість боржників вважає, що найбільш простий та дешевий спосіб уникнути виконання судового рішення – це укласти договір дарування належного йому будинку чи квартири. У Житомирському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги розвінчують цей міф.

Відповідно до постанови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду кримінальних та цивільних справ від 7 вересня 2016 року у справі №6-1026цс16, договір дарування нерухомості, укладений за вищевказаних умов визнаний фіктивним.

Зокрема, в рішенні суду зазначено, що якщо боржник знає про рішення суду про стягнення з нього боргу і дарує при цьому нерухомість своїй дружині чи іншому родичу, то такий договір дарування не направлений на настання реальних правових наслідків і є фіктивним. Боржник міг передбачити для себе негативні наслідки у випадку звернення стягнення на цю нерухомість для виконання рішення суду про стягнення боргу. Тому має бути визнаний судом недійсним за позовом зацікавленої особи – стягувача.

Звернутися до Житомирського місцевого центру з надання БВПД за юридичною консультацією можна з понеділка по п`ятницю з 9:00 до 18:00 за адресою: вул. Гагаріна, 47, або за телефоном:(0412) 43-01-76.