назад
01.08.19

Де і які послуги отримати: організаційна модель надання безоплатної правової допомоги

Незважаючи на те, що розбудова системи безоплатної правової допомоги розпочалася в Україні у 2013 році, багато хто з пересічних громадян досі не знають, де і які юридичні послуги можна отримати. Тому фахівці Регіонального центру з надання БВПД презентують розроблену організаційну модель надання безоплатної правової допомоги у Херсонській області.

Шість років тому в кожному обласному центрі для надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі були створені регіональні центри, які, до речі, забезпечують доступ до правосуддя в середньому 700 тис. підозрюваним і обвинуваченим щорічно. У 2015-му відкрилися місцеві центри, які надають як первинну, так і вторинну правову допомогу в цивільних та адміністративних справах. А з вересня 2016-го можливість отримати юридичні консультації з´явилась у мешканців самих віддалених населених пунктів області, бо для них відкрилися бюро правової допомоги.

Слід нагадати, що первинна правова допомога надається безкоштовно всім без винятку громадянам і полягає в консультуванні з юридичних питань, роз’ясненні законодавства. Вторинна правова допомога передбачає безкоштовний доступ до правосуддя, тобто захист адвоката, безкоштовне складання процесуальних документів, представництво інтересів клієнта в суді тощо. На вторинний рівень правової допомоги можуть претендувати громадяни, які належать до соціально незахищених і вразливих верств населення.

На Херсонщині система БПД представлена через Регіональний центр з надання БВПД; чотири місцеві центри з надання БВПД – Бериславський, Голопристанський, Каховський, Херсонський та 16 бюро правової допомоги. Наразі з Регіональним центром на підставі контрактів співпрацює 64 адвокати, ще 20 адвокатів співпрацюють з місцевими центрами. Крім того, така допомога надається фахівцями місцевих центрів та бюро правової допомоги області.

Завдяки злагодженій роботі, фаховості адвокатів і працівників, на яких покладена важлива правозахисна місія, 20 тис. 230 громадян протягом минулого року отримали первинну і ще 4 тис. 621 людина – вторинну правову допомогу. За перше півріччя 2019 року первинну правову допомогу отримало 10 тис. 204 особи, вторинну – 2 тис. 232 особи. Ці цифри доводять, що такі послуги потрібні, затребувані, і цій сфері необхідно приділяти належну увагу. Натомість не всі працівники судів, прокуратури, міських рад, райдержадміністрацій, направлячи громадян до установ системи БПД, знають, що юридичну консультацію громадяни можуть отримати виключно в місцевих центрах або бюро правової допомоги.

У зв´язку з цим Регіональний центр з надання БВПД розробив організаційну модель надання безоплатної правової допомоги у Херсонській області, яка допоможе зорієнтуватися не тільки представникам органів місцевого самоврядування, державної влади або інших державних установ, але й пересічним громадянам.