назад

Декілька найпоширеніших питань з якими звертаються громадяни до бюро правової допомоги

 

website-by-yourself 1До відділу «Олександрівське бюро правової допомоги» звернулася місцева жителька, яка є внутрішньо переміщеною особою. Клієнтка потребувала консультації одразу за трьома питаннями. Головний спеціаліст бюро Тетяна Вечірко надала вичерпні відповіді

 Питання клієнтки стосувались:

1.Строку дії електронної перепустки для перетину лінії розмежування.

2.Оформлення біометричного паспорту і для чого він потрібен;

3.Придбання житла на території України і реєстрація в ньому, якщо зареєстрована на тимчасово непідконтрольній Українському Уряду території;

Питання 1:

   Один рік – стільки діє електронна перепустка для перетину лінії розмежування в Донецькій і Луганській областях. У багатьох термін придатності таких перепусток добігає кінця. Адже діє офіційний сайт СБУ urp.ssu.gov.ua, на якому й оформляються електронні дозволи. Як продовжити перепустку:

 1.Ті, хто оформляв перепустку на сайті https://urp.ssu.gov.ua, за два місяці до закінчення терміну її дії, побачать у розділі «Історія подання заяви» кнопку «Переподати». Новий електронний дозвіл оформляють упродовж 10 днів. Скористатися ним можна через 3 дні після його отримання. За цей час дані про нього збережуться в системі Державної прикордонної служби України.

2.Тим, хто не встиг переподати заяву на продовження перепустки, доведеться наново реєструватися на сайті й подавати нову заяву. Як це зробити, читайте тут.

3.Ті, хто оформляв перепустку у координаційних групах або центрах, можуть переоформити її там само, або самостійно на сайті https://urp.ssu.gov.ua.

4.Якщо ви вже реєструвалися на сайті Реєстру дозволів, але забули логін або пароль – не біда. На головній сторінці, під формою авторизації натисніть на лінк «Забули логін або пароль?». Дотримуйтеся простої інструкції, щоб відновити свій доступ.

Птання 2 :

Біометричними називають документи, що посвідчують особу та містять електронний носій інформації, на якому записано інформацію про біометричні дані власника документу з метою його ідентифікації. Передбачається, що такі документи найбільш захищені від підробок та виключають можливість користування ними будь-якою особою, окрім власника. Головна ідея впровадження більш захищених документів, які забезпечують ідентифікацію особи – це суттєве підвищення захищеності суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму.        

З 06 грудня 2012 року набрав чинності Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Відповідно до цього Закону в Україні розпочато роботи із запровадження оформлення і видачі паспорта громадянина України, що містить безконтактний електронний носій із біометричними даними власника документу, в регіонах та інфраструктури його функціонування.

  З метою запровадження біометричних документів для виїзду за кордон Урядом прийнято Постанову від 7 травня 2014 р. № 152 “Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм, його тимчасового затримання та вилучення”.

 Відповідно до зазначеної постанови, біометричні закордонні паспорти в Україні запроваджуються з 1 січня 2015 року. Вже з середини лютого 2015 року ці документи можна оформити у кожному підрозділі міграційної служби, який здійснює оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

   Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302 затверджено зразок бланка, технічний опису та Порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України. Відповідно до цієї постанови, оформлення і видачу паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм у вигляді пластикової картки запроваджено з 1 січня 2016 року для громадян, які досягли 16-річного віку та оформлюють паспорт вперше.

 Відповідно до Закону України від 14 липня 2016 року №1474-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України&кaquo; з 1 жовтня 2016 року в Україні запроваджується видача паспортів у формі картки всім громадянам.

Питання 3 :

  Процедуру реєстрації місця проживання українців було змінено відповідно до Постанови КМУ № 207 від 02.03.2016 року «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» та Правила реєстрації місця проживання, а відомості про місце проживання осіб відтепер мають заноситися до єдиної бази – Єдиного державного демографічного реєстру, доступ до якої мають органи міграційної служби та виконкоми місцевих рад.

 За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:  

Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги 

Донецька область, м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20 тел: (099) 266-91-62 

Торецьке бюро правової допомоги – м. Торецьк, вул. ГероївПраці, 3, тел.: (099) 478-67-48, 

Костянтинівське бюро правової допомоги – м. Костянтинівка, вул. Театральна, 5, тел.: (099) 621-91-72 

Дружківське бюро правової допомоги – м. Дружківка, вул. Короленка, 1, тел.: (095) 926-42-07, 

Добропільське бюро правової допомоги – м. Добропілля, вул. Незалежності, 35, тел.: (095) 209-70-74, 

Слов’янське бюро правової допомоги – м. Слов’янськ, вул. Університетська, 47, тел.: (066) 368-00-63 

Бахмутське бюро правової допомоги – м. Бахмут, вул. Василя Першина, буд. 11, тел.: (050) 654-76-61, 

Авдіївське бюро правової допомоги – м. Авдіївка, вул. Молодіжна, буд.1, тел.: (050) 545-56-78, 

Лиманське бюро правової допомоги – м. Лиман, вул. Пушкіна, буд. 12 б, тел.: (095) 688-54-64, 

Олександрівське бюро правової допомоги – смт. Олександрівка, вул. Самарська, 5, тел. 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103