назад

452-1Чи може батько піти в декретну відпустку? Як батькові оформити відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку? Про це говорили 13 травня 2019 року спеціалісти Кельменецького центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з педагогічним колективом Лівинецької школи.

Відповідно до статті 18 Закону України «Про відпустки» і статті 179 Кодексу законів про працю України, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку може бути використана повністю або частково як матір’ю, так і батьком дитини.

Законодавством не передбачено такого терміну, як «декрет» або «декретна відпустка». В законодавстві зазначені такі види соціальних відпусток як:
– оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;
– відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.

Щоб офіційно оформити подібну таку відпустку на батька потрібно:
• заяву про надання такої відпустки;
• копію свідоцтва про народження дитини;
• довідку з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки

452-2

Окрім того, відповідно до закону «Про відпустки», протягом періоду перебування у відпустці по догляду за дитиною як батько, так і мати за бажанням можуть працювати неповний робочий день або працювати з дому. Тобто зберігається право на отримання допомоги, але при цьому людина продовжує працювати за більш гнучким і зручним для нього графіком.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: смт Кельменці, вул. Довженка, 9, тел. (0 3732) 2-02-01.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні)