назад

27503263 2046334595383099 8291953479835513359 o

У Маріуполі презентували масштабне соціологічне опитування про те, як українці розуміють права людини. В межах проекту “День прав людини у вашому місті” на площі перед обласним драматичним театром відкрилася тематична виставка, а у арт-просторі “Платформа ТЮ” відбулась презентація дослідження для громадськості. 

 

Українці не знають своїх прав. Це показали соціальні дослідження, проведені в жовтні 2016 року Фондом “Демократичні ініціативи” ім. І. Кучеріва. Щоб підвищити поінформованість громадян,у Маріуполі встановили інформаційні стенди та провели консультування та  презентацію дослідження.

 

Спеціалісти Регіонального центру та Маріупольського місцевого центру з надання БВПД звісно ж долучились до цього масштабного правопросвітницького заходу. Так, у першій половині дня про права зацікавленим громадянам спільно з організаторами розповідали інтегратор центру Ольга Дереко та заступник директора Олександр Савицький, а після обіду до консультацій залучились Світлана Солейко, Вікторія Гарна та  Ігор Батурин з Оксаною Маголою. IMG 20180201 105214

Усі містяни, що звернулись до намету, отримали вичерпні консультації з питань, що їх цікавили та дізнались про можливості отримання правової допомоги шляхом звернення до центру правової допомоги та партнерських організацій. 

А вже ввечері у арт – просторі «Платформа ТЮ» відбулась презентація дослідження для громадськості, яку відвідали Дар’я Шинкареко, Світалана Шуляк та директор Маріупольського місцевого центру  – Олег Батюк, також серед учасників презентації були адвокати системи БВПД які працюють у Донецькій області.        

Як показало дослідження, 78% українців вважають право на життя найважливішим правом людини. Помітно частіше про нього згадували на Донбасі. На перших позиціях у рейтингу найважливіших прав у Донецькій області, як і загалом по Україні, також опинилися право на соціальне забезпечення, право на житло та право на освіту.

IMG-95008d057c73cc88c44bfb58c3623c3a-VСеред цінностей найбільш актуальною для мешканців Донбасу виявилась безпека. “Безпеку як основну цінність тут обрали 91% опитаних. На другому місці опинилась свобода (83%), а третьому – справедливість (67%). Цікаво, що частіше, ніж в інших регіонах, на Донбасі висловлювали готовність терпіти матеріальні труднощі заради збереження своїх прав – цей варіант обрала більш ніж половини опитаних натомість у Західній частині країни навпаки, – говорить Світлана Колишко, керівниця групи з прав людини, координаторка проекту Програми розвитку ООН в Україні.     

 За словами Володимира Яворського, члена авторського колективу дослідження, загалом дані у різних регіонах різняться: “Донбас виглядає істотно більш позитивно та лояльніше до прав людини, ніж інші регіони країни, особливо Захід, де населення більше підтримує неправові механізми захисту власних прав, у тому числі корупційні, а також більшу роль відіграють інші цінності, такі як мораль і релігія”. Мешканці Донбасу продемонстрували високий рівень неприйняття колективної відповідальності. Так, близько 38% (найвищий показник по Україні) вказали на неприпустимість дій, подібних до нападу на ромську громаду в Лощинівці. У нашому регіоні також найвищим є рівень несприйняття ідеї самосуду – 71% цілковито проти цього.

27709943 2046334485383110 2055307517247843616 o

На Донбасі до того ж рішучіше налаштовані не виправдовувати злочини, вчинені українськими військовими в зоні бойових дій: понад 80% опитаних вважають, що жодних виправдань цьому бути не може, в той час як загалом по Україні цей показник становить 48%.      

Крім того, населення Донбасу трохи краще орієнтується у походженні прав людини. Тут найбільша частка тих, хто вважає, що ці права належать кожній людині від народження, а не надані державою, визначені релігією тощо.                                                 

Стосовно порушень, з якими особисто стикалися опитані на Донбасі, частіше, ніж мешканці інших регіонів, згадували про порушення права на вільні вибори та права на свободу пересування.     

Найбільш ефективними способами захисту прав людини в уявленні мешканців Донбасу є звернення до Європейського суду з прав людини, звернення до Уповноваженого ВР з прав людини, а також до міжнародних організацій, до правозахисних організацій і ЗМІ.                                                                                                    

Важливим для Донбасу виявилося питання дискримінації: 74% мешканців регіону вважають її дуже або скоріше серйозною проблемою (тоді як по Україні такої думки дотримується 60% опитаних). Тут заявляли про існування дискримінації за віком, статусом вимушеного переселенця, політичними поглядами, а також частіше повідомляли про випадки дискримінації за ґендерною ознакою.   

Загалом Донбас виявився більш толерантним до різних груп населення (колишніх засуджених, людей з непопулярними політичними поглядами, вимушених переселенців, ромів, безробітних, безхатченків тощо) – тут більша кількість людей вважає, що права цих груп не можна у жодному разі обмежувати. Проте менш толерантними, ніж решта України, мешканці Донбасу виявилися до наркозалежних і ЛГБТ-спільноти. 

 

За посиланням ви можете завантажити повну електронну версію дослідження.