назад
11.02.19

День відкритих дверей у філії Державної установи «Центр пробації» в Херсонській області

image1День відкритих дверей, який пройшов 5 лютого в філії Державної установи «Центр пробації» в Херсонській області, був приурочений до четвертої річниці створення служби. Це чудова нагода познайомитися ближче з діяльністю державної установи, чим і скористалися правозахисники, представники державних, громадських організацій та ЗМІ. Систему БПД представляли фахівчині Регіонального центру з надання БВПД – директорка Марина Єлисєєва та начальниця відділу Олена Іпатенко.

image2Привітавши гостей, начальниця філії Оксана Кузьмич розказала про національну систему пробації, яка, до речі, є найбільшою в Європі, детально ознайомивши присутніх з історією виникнення служби, метою та завданнями, які стоять перед уповноваженими органами з питань пробації. image3

Заступник начальника філії Євгеній Полещук представив презентацію «Взаємодія органів пробації з установами виконання покарань, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі».

Як зазначили організатори, філія Державної установи «Центр пробації» в Херсонській області станом на 01.01.2019 року підписала меморандуми про співпрацю зі всіма державними організаціями, з якими ведеться співробітництво. Зокрема, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, з Херсонським обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, обласним центром зайнятості, службою у справах дітей області та Херсонським державним університетом.

image4Обговорюючи проблемні питання, з якими стикаються представники служби пробації, присутні дійшли висновку, що місту конче потрібен центр адаптації та соціалізації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, десь на 20-30 місць.

image9Як встановили працівники служби пробації, 35 особам, які готувалися до звільнення з виправних колоній у минулому році, проживати за обраною адресою немає можливості. Тож задля вирішення цих питань, створена робоча група.

Про діяльність волонтерів пробації, які надають допомогу засудженим та проводять з ними соціально-виховну роботу, також йшла мова. Регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини  Оксана Тропіна, яка до того ж є волонтером пробації, зазначила, що за чотири роки зроблено дуже багато, але й багато чого ще треба зробити, та закликала присутніх долучатися до вирішення спільних питань.

Для присутніх також була проведена екскурсія, під час якої гості відвідали робочі кабінети підрозділів пробації та Консультативний кабінет, де в рамках проекту «Заради життя» проводяться скринінгові анкетування з метою виявлення особливо небезпечних хвороб у засуджених (ВІЛ/СНІД, туберкульоз, гепатит С) та, за необхідності, перенаправлення їх до медичних закладів.

image5image6Наприкінці заходу учасники висловили свої позитивні враження від зустрічі та обговорили перспективи подальшої взаємодії.image7