назад

«День відкритих дверей у Коростенському місцевому центрі та Малинському бюро правової допомоги

15.11.2016 - DVD 111 листопада  на «День відкритих дверей» до Коростенського місцевого центру учасники бойовий дій, зокрема учасники АТО, більшість з яких є членами ГО «Братство ветеранів АТО Коростенщини».

Для початку гостей ознайомили з роботою місцевого центру, зокрема як громадян консультують та як приймають звернення, продемонстрували як відбувається перше побачення адвоката з клієнтом та складання позовної заяви.

«Останнім часом більшість позовних заяв стосуються виплати допомоги учасникам бойових дій. Так, з кожним днем збільшується кількість учасників бойових дій, які йдуть до суду, щоб добитися належної їм виплати до 5 травня. Причиною судових позовів стала колізія у законодавстві, – зазначає інтегратор місцевого центру Оксана Сергієнко. – Управління соціального захисту виплатило учасникам бойових дій по 920 гривень, передбачених Постановою Кабміну. Водночас, Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачає право учасників бойових дій на цей вид допомоги у значно більшому розмірі – 5 650 гривень».

Також із присутніми обговорили Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції», яким встановлено призначення дострокової пенсії після досягнення чоловіками 55 років, а жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок. Право на достроковий вихід на пенсію поширюється також на дружин (чоловіків), якщо вони не взяли повторний шлюб і батьків загиблих із числа таких осіб.

14 листопада «День відкритих дверей» провели для мешканців Малинщини в Малинському бюро правової допомоги. Шумно було в кабінеті та коридорі, так як завітало багато відвідувачів. Громадяни мали змогу побачити робочий процес та отримати відповіді на питання, серед яких: як відбувається призначення адвоката; хто має право на безоплатну правову допомогу та інші.

Схвально відгукуються жителі Малинщини на створення бюро, так як у районі нараховується 104 населені пункти, в 35 % з яких кількість населення не перевищує 50 осіб, більшість з яких пенсійного віку. На питання як діяти тим громадянам, які не можуть дістатися до бюро, головний спеціаліст Олег Алєксєєв відповів: «Особлива увага приділяється виїздам у віддалені населені пункти, де юридичні консультації ми надаємо за місцем проживання громадян».