назад

«День відкритих дверей» у Регіональному та Житомирському місцевому центрах з надання БВПД

27.03.2017 - DVD 1Щоб залучити студентів-правників до системи БПД та ознайомити з можливістю отримати безоплатну вторинну правову допомогу, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області активно практикують «Дні відкритих дверей». 

24 березня на «День відкритих дверей» до Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області та до Житомирського місцевого центру завітали студенти І курсу Житомирського торговельно-економічного коледжу Київського національного торговельно-економічного університету.

Студенти, які здобувають освіту за спеціальністю «Правознавство», будучи в Регіональному центрі стали свідками того, як центр видає доручення адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних провадженнях. «У 2013 році Регіональний центр видав 1125 доручень адвокатам для надання БВПД у кримінальних провадженнях, у 2014 році ця цифра зросла до 1257, у 2015 році – 1658, у 2016 було видано 1909», – відмітила заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.

«Основним завданням Центру є надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних провадженнях затриманим, підозрюваним, обвинуваченим та засудженим особам. При затриманні правоохоронним органами, негайно вимагайте адвоката. Особа, яка здійснила затримання зобов’язана повідомити Регіональний центр, зателефонувавши на гарячу лінію 0-800-213-103. Повідомлення про затримання осіб приймаються Регіональним центром цілодобово. Тож якщо вас затримали, негайно вимагайте адвоката»,  наголосила заступник директора Регіонального центру.

27.03.2017 - DVD 3

Зауважимо, що протягом години з моменту реєстрації повідомлення про затримання, призначений Регіональним центром адвокат прибуде на місце затримання особи для захисту від обвинувачення. Для особи така правова допомога є безоплатною. Правову допомогу надають адвокати, які співпрацюють із Центром. Адвокати здійснюють цілодобове чергування відповідно до графіку. Тому в будь-яку пору доби, незважаючи на свята чи вихідні, вони завжди виїжджають до затриманих для надання правової допомоги.

Також Наталія Радушинська, демонструючи студентам презентацію, детальніше зупинилася на становленні системи БПД, правопросвітницькій діяльності регіонального та місцевих центрів, у тому числі  бюро правової допомоги.

«За рік роботи центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області: провели 135 інформаційно-просвітницьких заходів для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування; провели 178 зустрічей з людьми з обмеженими можливостями; провели 57 виїзних правороз’яснювальних лекцій та водночас особистих прийомів у місцях несвободи; організували та провели 100 зустрічей безпосередньо з учасниками АТО; опрацювали 4 842 актів надання БВПД, що були подані адвокатами; розмістили у ЗМІ 374 інформаційних матеріалів з питань надання БВПД; надали 693 клієнтам доступ до електронних сервісів Мін’юсту», – констатувала заступник директора Регіонального центру з надання БВПД Наталія Радушинська.

27.03.2017 - DVD 2

Інтегратор Житомирського місцевого центру Вікторія Тогунова спільно з заступником начальника відділу правової інформації та консультацій Наталією Поліщук розповіли студентам про результативні показники роботи Житомирського місцевого центру. Не оминули увагою суб’єктів права, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, алгоритм дій фахівці центрів правової допомоги у разі звернення громадян, виїзні консультування на базі мобільних пунктів та сільських, селищних рад.

«Суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу є:  
– особи, середньомісячний дохід, яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, а також інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб;
–    діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів;
–    внутрішньо переміщені особи та особи, що претендують на такий статус;
–    ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та особи, що претендують на такий статус;
–    затримані особи.
Вичерпний перелік осіб, які мають право на БВПД наведенні у статтях 13, 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», – розповіла інтегратор Вікторія Тогунова.

Окрім цього, фахівці місцевого центру наголосили на можливості проходження практики у відділах місцевого центру.

27.03.2017 - DVD 5

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області розташований за адресою: м. Житомир, майдан Соборний, 1, каб. 101.
Житомирський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташований за адресою: м. Житомир, вул. Гагаріна, 47, тел.: (0412) 43-01-76.

 Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103