назад

malozabezpНа виконання Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” родинам, які мають фінансові складнощі та звернулися до уповноважених органів з цією проблемою, виплачується грошова соціальна допомога. Хто має право претендувати на таку допомогу? Як її отримати? Які документи потрібно зібрати? Про це розповідають фахівці Першого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Хто має право на таку допомогу?

 Відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” допомога призначається і виплачується у грошовій формі малозабезпеченим сім’ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.

Прожитковий мінімум для сім’ї — визначена для кожної сім’ї залежно від її складу сума прожиткових мінімумів, розрахованих та затверджених відповідно до Закону України “Про прожитковий мінімум” для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення.

Малозабезпечена сім’я — це сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний доход, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.

Право сім’ї на цю допомогу залежить не лише від доходів, але і від її майнового стану, зайнятості працездатних членів сім’ї та інших факторів.

Які документи потрібно зібрати для такої допомоги?

Для отримання допомоги потрібно подати заяву, де дається згода сім’ї на збір інформації про неї, про її власність, доходи та майно. До заяви про надання державної соціальної допомоги додаються:

  • документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім’ї;
  • довідка про склад сім’ї;
  • декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);
  • довідка про наявність та розмір земельної частки (паю);
  • довідка встановленої форми про безпосередню участь особи в антитерористичній операції (якщо є така особа в складі членів родини).

Куди звертатися зі зібраними документами?

Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється управліннями праці та соціального захисту населення районних, районних у м. Києві та Севастополі держадміністрацій, структурними підрозділами з питань праці та соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї.

Соціальна допомога також може бути призначена і виплачена за місцем фактичного проживання уповноваженого представника сім’ї за умови подання довідки про неотримання такої допомоги в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації.

У сільській місцевості заяви з необхідними документами для призначення соціальної допомоги приймають виконавчі органи сільських і селищних рад та здійснюють їх передачу відповідним органам соціального захисту населення.

Хто включається до складу сім’ї при визначені права на допомогу?

До складу сім’ї включаються:

  • чоловік, дружина;
  • рідні, усиновлені діти цих осіб віком до вісімнадцяти років, а також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і які не мають власних сімей;
  • неодружені повнолітні діти, які визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II груп або особами з інвалідністю I групи і проживають разом з батьками;
  • непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів;
  • особа, яка проживає разом з одинокою особою з інвалідністю I групи і здійснює догляд за ним;
  • жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей.

При цьому до складу сім’ї включаються незалежно від місця проживання (перебування) або реєстрації діти, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і не мають власних сімей.

Водночас  до складу сім’ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні.

На який термін призначається така допомога?

Допомога малозабезпеченим сім’ям призначається на півроку, і через шість місяців сім’я знову повинна підтвердити своє право на виплати.

За правовими консультаціями та розясненнями можна звертатися до Першого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 98. Телефон: (048) 732-18-37, (048) 732-18-38.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103