назад

Державним службовцям розповіли про порядок та строки подання електронної декларації

5 к26 лютого 2019 року з метою інформування громадян щодо недопущення помилок при заповненні електронної декларації, інтегратор Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Романюк розповіла працівникам Ковельського міськрайонного відділу ДВС та фахівцям Ковельського міськрайонного відділу ДРАЦС про порядок та строки подання електронної декларації.

Під час зустрічі з державними службовцями Оксана Романюк роз’яснила, хто є членом сім’ї декларанта. Також наголосила, що незалежно від вартості, необхідно декларувати нерухоме майно, об’єкти незавершеного будівництва, цінні папери тощо. У свою чергу, цінне рухоме майно потрібно декларувати, якщо його вартість становить більше 100 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року (до даної категорії може відноситись, зокрема, дорогий одяг та аксесуари, предмету інтер’єру, зброя тощо). 

4 к

Дуже важливим є своєчасне подання всіх необхідних декларацій. У випадку, якщо особа, наприклад, звільняється з посади в січні 2019 року, то вона повинна подати 3 декларації: одну при звільненні, другу – до 1 квітня 2019 року за звітний період, третю у 2020 році за 2019 рік. Тобто, навіть, якщо особа пропрацювала у відповідному році хоча б один день, вона повинна подавати декларацію за весь цей рік у наступному році.

Особам, які підлягають декларуванню, потрібно бути доволі обережними в питанні подання достовірних відомостей в декларації, адже стаття 361-1 КК України встановлює за такі дії відповідальність у вигляді штрафу від 2500-3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 150-240 годин, або позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років. Відповідальність за подання декларантом недостовірних відомостей стосовно майна або іншого об‘єкта, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

1к

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail: office.volyn@legalaid.lt.ua

Ковельський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Ковель, вул. С. Бандери, 5, тел.: (03352) 3-30-63, е-mail: kovel.volyn@legalaid.lt.ua

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).