назад

Десять років у слiдчому ізoляторі: історія львів’янина, якого виправдали за недоведеністю вини

mal-4Львів’янин І. пробув у слідчому ізоляторі 10 років, отримавши низку хвороб. З 2004-го року з чоловіка вuбuвали щиросердне зізнання в інкримінованому йому poзбoї та бандитизмі, наслідком якого були тяжкі тiлeсні ушкoджeння. Після допитів його посадили у слiдчий ізoлятoр, де він провів 10 років.

Регіональньний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області доручив вести цю резонансну справу адвокатці Христині Водопийко.

Як розповіла Христина Водопийко, в дану справу вона вступила у 2013-му році, з початку існування системи безоплатної правової допомоги. До цього часу справа її підзахисного вже перебувала у провадженні близько 9-ти років.

Франківський районний суд міста Львова визнав громадянина І. винним і засудив до 10 років позбавлення волі. Прокуратура подала апеляцію, у якій просила призначити для чоловіка більш суворе покарання.

Відтак, апеляційний суд повернув справу на новий розгляд.

Під час нового судового розгляду підзахисного було виправдано у зв’язку з відсутністю доказів його вини.

Варто додати, що вперше потерпілий і свідок були допитані безпосередньо у судовому засіданні (до того часу суд виносив обвинувальний вирок виключно на показах даних на досудовому слідстві).

«Покази єдиного свідка, які він давав на доcудовому слiдстві, були дані під впливом фізичного та морального нacильcтва з боку працівників міліції. І тому проти мого підзахисного було надано неправдиву інформацію», – зазначила адвокатка.

Водночас, прокуратура подала апеляцію, щоб повернути чоловіка до в’язнuці.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).