назад

Діти повинні зростати у любові і гармонії

Dti povinn zrostati u lyubov garmoni 4Наші діти з малечку повинні навчатись культурі миру, толерантності, протидії насиллю, булінгу і будь-яким іншим конфліктам. Вони мають бути правообізнаними, розуміти, що за злочини передбачено покарання, і знати про різноманітні державні та неурядові інституції, які можуть їм допомогти при необхідності.

Саме з метою протидії домашнього насильства та булінгу (цькування) начальником відділу правопросвітництва та взаємодії з суб`єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторією Донцовою були проведені правопросвітницькі години з учнями 6-7х класів Бердянських загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів № 9 та №11.

Dti povinn zrostati u lyubov garmoni 1Під час уроків підлітки різного віку дізнавались про види насильства (психологічне, фізичне, сексуальне, економічне), про законодавство, що регулює дану проблему, та про види відповідності в Україні.

– Ви повинні зрозуміти, що в жодному разі неможна замовчувати насилля, і неважливо, вчиняється насильство над вами чи ви є його свідком, – зазначила фахівчиня місцевого центру.Dti povinn zrostati u lyubov garmoni 2

Також Вікторія Донцова роз’яснила присутнім нюанси Закону України «Про запобігання та протидію домашнього насильства», а саме про  сферу дії законодавства.

– Відповідальність за насильство настає незалежно від факту спільного проживання і поширюється як на кровних родичів, так і на подружжя, наречених, опікунів, прийомних батьків та на інших осіб, які пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, – зазначила спеціаліст та пояснила, – щодо інших осіб, то це можуть бути сусіди по квартирі чи кімнаті, які спільно сплачують квартплату, комунальні платежі та інше.

Як завжди, для закріплення отриманих знань школярі пограли в правничу гру «Міф чи реальність». Діти прослуховували різні факти з теми лекції та визначали, що є правдою, а що ні. Майже всі продемонстрували не аби які знання, хоча деякі завдання вимагали великої уваги і були досить важкими.

Dti povinn zrostati u lyubov garmoni 3По звершенню заходів Вікторія Донцова нагородила всіх солодощами, а найактивніших ще й пам’ятними ручками. Вказані призи були придбані завдяки Проекту “Єдність заради безпеки жінок Приазов’я”, що реалізується Громадською організацією “Жінка майбутнього” в рамках конкурсу грантів Український Жіночий Фонд (Ukrainian Women’s Fund).Dti povinn zrostati u lyubov garmoni 5

Нагадуємо, отримати правові консультації та роз’яснення можна в:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел.адреса:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  ел.адреса:   berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua

А також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).