назад

Діти в правовій державі: як минув тиждень правових знань у Житомирській області

12.10.2016 - chkola 16 1Протягом 3-10 жовтня у рамках проведення обласного тижня правових знань, приуроченого до 15-ї річниці прийняття Національної програми правової освіти населення, фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області спільно з ГТУЮ у Житомирській області, Житомирського, Бердичівського, Коростенського та Новоград-Волинського місцевих центрів з надання БВПД провели ряд лекцій для школярів та студентів Житомирщини.

На початку кожної лекції для учнів загальноосвітніх шкіл (№ 6, 8, 16, 17, 28, 33, 36) працівники Головного територіального управління юстиції у Житомирській області розповідали про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх.

«Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку. Для прикладу:  в Єгипті, Іраку, Лівані адміністративна відповідальність настає з 7 років.

Найчастіше неповнолітніми особами вчиняються такі адміністративні правопорушення, як: дрібне викрадення чужого майна; дрібне хуліганство; розпивання пива, алкогольних, напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді; азартні ігри, ворожіння в громадських місцях, тощо; куріння тютюнових виробів у заборонених місцях», – повідомляли під час лекцій учням.

12.10.2016 - chkola 33 1 12.10.2016 - chola 33 2

Окремо зупинялися на питаннях з якого віку настає кримінальна відповідальність неповнолітніх осіб, які її особливості та в яких випадках неповнолітня особа може бути звільнена від кримінальної відповідальності.

Аби не перевантажувати учнів теорією та статистикою, заступник директора Регіонального центру Наталія Радушинська наводила приклади, коли не раз доводилося бачити на лаві підсудних молодих людей та захищати їх за скоєнні злочини.

12.10.2016 - chkola 16 2 12.10.2016 - chkola 36

Начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Олена Герасименко за допомогою презентації розповідала про можливість отримати безоплатну правову допомогу, етапи становлення системи БПД, результати роботи Регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги.

12.10.2016 - chkola 17

Також фахівці Регіонального центру спільно з ГТУЮ у Житомирській області під час тижня права провели правопросвітні лекції на тему: «Права та обов`язки поліції та громадян» для студентів та викладачів Житомирського державного університету ім. І. Франка, ліцею при Житомирському державному технологічному ліцеї та Житомирському національноу агроекологічному університеті.

12.10.2016 - GDY 1 12.10.2016 - GDY 2

3 жовтня інтегратор Коростенського місцевого центру Оксана Сергієнко провела правороз’яснювальну лекцію для студентів Коростенського професійно-технічного училища № 16 на тему: «Основні норми адміністративної, цивільної, кримінальної відповідальності та аспекти отримання безоплатної правової допомоги».

12.10.2016 - PTY

4 жовтня працівники Коростенського місцевого центру провели лекцію для школярів Коростенської міської гімназії № 7 на тему: «Права дитини в Україні». «Знаючи свої права з дитинства, людина зможе плідно й ефективно брати участь у розбудові правового суспільства нашої держави», – зазначили під час лекції працівники Коростенського місцевого центру.

5 жовтня головний спеціаліст Хорошівського бюро правової допомоги Альона Чижевська провела лекцію у навчально-виховному комплесі ДНЗ-ЗНЗ 1-3 ступенів на тему: «Кримінальна відповідальність неповнолітніх». З метою запобігання негативним проявам серед неповнолітніх, запобігання правопорушень обговорювали види покарань, що застосовуються до неповнолітніх.

12.10.2016 - horochiv

6 жовтня заступник начальника Народицького бюро правової допомоги Марія Курдиш виступила на семінарі в Народицькій гімназії для учнів 9-11 класів на тему: «Права дитини в Україні».

12.10.2016 - narodichi

7 жовтня заступник начальника Лугинського бюро Ярослав Савчук провів лекцію на тему: «Юридична відповідальність неповнолітніх» для школярів 11 класу Лугинської загальноосвітньої школи № 2 І-ІІІ ступенів. До відома вчителів старших класів була доведена інформація про роботу Лугинського бюро безоплатної правової допомоги, його місце розташування та графік роботи, функції бюро.

10 жовтня фахівці Овруцького бюро правової допомоги Ольга Гаращук, Марина Ковальчук спільно з представниками Овруцької центральної районної бібліотеки для дорослих ім. Андрія Малишка за сприяння педагогічного колективу Овруцького професійного ліцею провели лекційне заняття для учнів. У ході лекції учні дізнались про права та обов’язки дітей відповідно до норм чинного та міжнародного законодавства, про основні функції та напрямки роботи бюро.

12.10.2016 - ovruch

Цього ж дня заступник начальника Малинського бюро правової допомоги Альона П’ятницька провела лекцію з учнями та вчителями Малинської ЗНВК школи – ліцей № 1 ім. Ніни Сосніної на тему: «Профілактика правопорушень серед неповнолітніх».

12.10.2016 - malun

5 жовтня заступник начальника відділу правопросвітництва Житомирського місцевого центру Яна Вельган, заступник начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Вікторія Тогунова та заступник начальника відділу «Радомишльське бюро правової допомоги» Сергій Ровненко відвідали ПТНЗ «Радомишльський професійний ліцей». Під час лекції для учнів ліцею Вікторія Тогунова розповіла про систему безоплатної правової допомоги та результати роботи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. В свою чергу, Сергій Ровненко розповів про функції Радомишльського бюро правової допомоги.

Цього ж дня працівники місцевого центру та бюро в рамках тижня правових знань відвідали Радомишльську філію Університету «Україна», Радомишльську санаторну школу-інтернат та Радомишльський психоневрологічний диспансер.

12.10.2016 - radomichil

5 жовтня у Брусилівському бюро правової допомоги провели «День відкритих дверей» для старшокласників Брусилівського району та вчителів правознавства. Присутніх ознайомили з етапами становлення системи БПД, принципами функціонування системи та безпосередньо з роботою бюро.

12.20.2016 - brusiliv

3 жовтня головний спеціаліст Ємільчинського бюро правової допомоги Алла Садурська під час правороз’яснювальної лекції для учнів в Ємільчинській гімназії розповіла про можливість доступу до безоплатної правової допомоги, кримінальну, адміністративну та цивільну відповідальність неповнолітніх.

13.10.2016 - emilchino

4 жовтня працівники Пулинського бюро провели інформаційно-правову лекцію для учнів Червоноармійської ЗОШ 1-3 ступенів на тему: «Безоплатна правова допомога в Червоноармійському районі».

13.10.2016 - puline

6 жовтня головний спеціаліст Баранівського бюро правової допомоги Наталія Литвиненко провела інформаційно-правовий урок у Баранівській ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Ольги Сябрук для учнів 9-10 класів на тему: «Права дитини в Україні».

13.10.2016 - baranovka

Напередодні Дня юриста, 7 жовтня, інтегратор Новоград-Волинського місцевого центру Віталій Радзивіл провів лекцію для студентів старших курсів Новоград-Волинського економіко-гуманітарного коледжу на тему: «Особливості практичної діяльності адвоката в цивільному та кримінальному процесах». Під час зустрічі з майбутнім юристам інтегратор навів приклади успішних справ у цивільних та кримінальних процесах, в яких брали участь адвокати системи БПД, зокрема й Новоград-Волинського місцевого центру.

13.10.2016 - koledg

 

5 жовтня у Брусилівському бюро правової допомоги провели «День відкритих дверей» для старшокласників Брусилівського району та вчителів правознавства. Присутніх ознайомили з етапами становлення системи БПД, принципами функціонування системи та безпосередньо з роботою бюро.

Normal 0 21 false false false RU X-NONE X-NONE