назад
12.12.17

Діти вулиці: в Олександрії шукали шляхи попередження цього явища

01У рамках Всеукраїнського тижня права, 7 грудня 2017 року, на запрошення фахівців Олександрійської бібліотеки-філії № 10, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анна Лунга-Лягуша, а також соціальний психолог Анна Травенко провели навчально-виховну лекцію для учнів 8-х класів Олександрійського загальноосвітнього навчального закладу І-ІІІ ступенів №10 на тему: «Діти вулиці. Проблеми чи закономірність?».
Захід відкрила  Любов Слободянюк, бібліотекар Олександрійської бібліотеки-філії № 10.
«Сьогодні ми розповімо вам про поняття безпритульності, бездомності та бездоглядності українських дітей, кількість яких на сьогодні налічується близько 9 мільйонів», – зазначила Любов Слободянюк.
 
02
 
Під час спілкування з учнями Анна Лунга-Лягуша  зауважила, що перш за все байдужість суспільства, безвідповідальність та невиконання батьками, або особами, що їх замінюють, обов’язків по вихованню дітей, являється наслідками до потрапляння дітей на вулиці. Більшість з них помирає від переохолодження, постійного недоїдання, хвороб. З-поміж іншого, ці діти майже всі стають жертвами злочинців, їх змушують жебракувати, красти, займатися проституцією, а пізніше через втягнення у злочинну діяльність діти і самі потрапляють на лави підсудних, а згодом в місця позбавлення волі.
Під час перегляду відеоролику «Діти вулиці України», учні мали змогу спостерігати за обездоленими дітьми, які живуть у підвалах, теплотрасах, на горищах, та кожен з них розповідає  про свою долю та обставини, які змусили його піти з дому.
Окрім того,  Анна Лунга-Лягуша разом з учнями  детально проаналізувалапереглянутий відеоматеріал, зокрема, учні зробили для себе висновки про те, що такі якості, як: турбота, відповідальність та небайдужість  один до одного являються запорукою виникнення такого явища в Україні, як «Діти вулиці». Також учні віднеслися зі співчуттям до таких обездолених дітей та зазначили про те, що такі діти є невід’ємною частиною нашого суспільства у майбутньому.
 
03
 
04
 
 
Анна Травенко наголосила, що тікають на вулиці не лише діти з незаможних, неблагополучних сімей, а й діти із заможних родин, які  відчувають психологічний тиск, або фізичне, а інколи і сексуальне насилля. 
 
05
 
З-поміж іншого, Анна Лунга-Лягуша  наголосила, що діти, які опинилися у складних життєвих умовах можуть попросити захисту у вчителів, поліції, державних органів опіки та піклування, центрів безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро правової допомоги, та поінформувала школярів про запуск Міністерством юстиції України загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».
До Олександрійського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18, тел. (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Адреси бюро правової допомоги:
Знам’янське бюро правової допомоги
м. Знам’янка, вул. Героїв Крут, 9
Олександрівське бюро правової допомоги
смт Олександрівка, вул. Незалежності України, 63
Онуфріївське бюро правової допомоги
смтОнуфріївка, вул. Графа Толстого, 68
Петрівське бюро правової допомоги
смт Петрове, вул. Центральна, 21
Світловодське бюро правової допомоги
м. Світловодськ, вул. Павлівська, 13-А.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.