назад

Для мешканців Кривого Рогу активно працює літня школа правозахисту

23 mainУ м. Кривий Ріг активно працює Літня школа правозахисту. Вона включає в себе серію цікавих та пізнавальних зустрічей правників системи БПД та їх партнерів з криворіжцями. Такі заходи сприяють підвищенню правової обізнаності містян і є платформою для дискусій на правову тематику для найактивніших з них.

Так, виставку “Я маю право” на постійній основі відтепер розміщено у Першому криворізькому місцевому центрі. Вона являє собою серію соціальних плакатів, створених студентами-криворіжцями під час конкурсу в грудні 2017 року. Виставку відвідують всі гості центру, в тому числі і школярі, для яких досить часто влаштовують екскурсії центром. Усі вони мають змогу не тільки переглянути роботи, а й пройти тренінг на тему “Інструменти захисту прав”, почути цікаві історії про те, як криворіжці захищають свої права з допомогою юристів системи БПД. Серед тем, які часто піднімаються на таких зустрічах — булінг та формування толерантного ставлення до інших, активна громадська діяльність.

Однією з найбільш непересічних зустрічей, яка відбулась у рамках проекту Літня школа правозахисту стала зустріч з тренеркою Інституту миру та порозуміння, координаторкою програм з медіації Оленою Матвийчук. Олена розповіла про переваги досудового вирішення спорів та про те, якими навичками має володіти медіатор, чому це важливо не тільки для вирішення конкретної особи, а й конфліктів у громадах. На заході побували студенти, які задіяні у юридичних клініках, адвокати, фахівці центрів з надання БВПД.

Відкриту лекцію для представників правничої спільноти та громадськості “Захист честі та гідності по інформації, розміщеній у мережі Інтернет”, яку провела адвокат Марина Захарова, отримали змогу відвідати всі криворіжці. Це були дві насичені інформаційні години і конструктивного обговорення проблематики. Так, за останні 5 років, майже у вісім разів зросла кількість позовів про захист честі, гідності та ділової репутації. Саме тому змінився й зміст позовних вимог. Якщо раніше підставою звернення до суду були образи, наклепи, погрози, вживання нецензурних та лайливих слів, а інколи – застосування фізичного насильства до позивачів. То тепер все частіше трапляються випадки поширення недостовірних відомостей у засобах масової інформації, зокрема в газетах і на телебаченні. Така ситуація зумовлена інтенсивним розвитком медіапростору, коли журналістами, а також іншими особами активно реалізується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Громадяни все більше уваги приділяють змісту інформації про себе, але відновлювати своє добре ім’я, зіпсоване недостовірними відомостями, доволі важко та затратно. Від таких дій визначено судовий спосіб захисту. Проте практика засвідчує про непоодинокі випадки, коли особі, яка не дотрималась усіх вимог законодавства через неуважність або незнання норм, відмовляють у задоволенні позову. Саме тому варто визначити правильний шлях захисту цього права у суді. Прецедентів наразі не так вже й багато, але практика Європейського суду з прав людини, озвучена адвокатом, її особистий досвід дають надію на те, що з часом і національні суди будуть виносити рішення на захист честі та гідності людини.

Цікавою та змістовною виявилась зустріч з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Дніпропетровській області Олександром Комлевим з питання доступу до публічної інформації Вона пройшла у двох форматах. Спочатку представники органів влади Кривого Рогу, Апостолівського, Криворізького та П’ятихатського районів дізнавались про вимоги Закону і найрозповсюдженіші помилки розпорядників інформації, потім громадські діячі з Кривого Рогу та Радушного змогли задати запитання вже як запитувачі інформації. Розмовляли про правильність оформлення запитів, строки надання відповідей, доступ до інформації шляхом надання можливості роботи з документами та доступ на засідання колегіальних органів, оскарження неправомірної відмови в наданні інформації, найрозповсюдженіші помилки у забезпеченні доступу до публічної інформації з боку розпорядників і помилки в оформленні запитів з боку запитувачів. Багато говорили і про те, що безоплатна правова допомога – це один із інструментів захистити своє право на інформацію.

Завдяки співпраці з ГО “Правозахисна група “Січ” було організовано низку заходів для воїнів, які захищали суверенітет та неподільність України у війні на Сході. Так, Апостолівське бюро правової допомоги разом з партнерськими організаціями провели ряд зустрічей. У районній бібліотеці мова йшла про етапи проходження МСЕК та встановлення інвалідності, адже саме з такими питаннями до бюро найчастіше звертаються учасники бойових дій. У Криворізькому міськрайонному центрі зайнятості фахівці Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД спільно з правозахисниками відповідали на питання стосовно житла, пільгового проїзду, державної цільової підтримки на здобуття освіти, проходження реабілітації, встановлення статусу інвалідності, пільг за рахунок місцевого бюджету. Усі бажаючі отримали консультації, Пам’ятки для учасників АТО м. Кривого Рогу про пільги за рахунок державного та місцевого бюджету та методичні матеріали від ГО “Правозахисна група “Січ”.

Слід зазначити, що всі заходи супроводжувались роботою “інформаційного кіоску”- коли учасники могли отримати цікаву інформацію про права, про безоплатну правову допомогу, алгоритми захисту прав у різних життєвих обставинах. І хоча літо вже добігає кінця, попереду ще багато заходів і Літня школа правозахисту активно працює. Вже з серпня розпочинаються Уроки правового захисту для криворіжців, які відвідують вісім територіальних центрів соціального обслуговування, щомісячний Єдиний день інформування і ще багато-багато цікавого і корисного.

Нагадуємо, що в Кривому Розі центри та бюро з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюють за адресами: вул.Качалова, 2 (пл.О.Поля); вул.Станіслава Конткевича, 37; просп.Героїв-підпільників, 1а.

Гаряча лінія, де можна отримати консультації цілодобово і безкоштовно — 0-800-213-103.

{gallery}news/2018/07/7{/gallery}