назад
31.01.18

Для параюристів Апостолівщини пройшов воркшоп “Правозахист в дії”

27497191 1585062681570825 1587050731 n27 січня 2018 року у приміщенні Апостолівської міської ради пройшов воркшоп “Правозахист в дії”, організований Першим криворізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з ГО “Фонд “Професійний розвиток”. Під час заходу представники громадськості Апостолівської, Грушівської, Зеленодольської громад мали змогу детально ознайомитись з порядком забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги, особливостями використання її як інструменту у захисті прав громадян та посилення правової спроможності громад. Присутні також дізнались про позитивні кейси співпраці з громадськими організаціями Кривого Рогу та Зеленодольська.

Начальник відділу правопросвітництва Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталя Кожем’яка розкрила перед присутніми основні етапи адвокаційної кампанії щодо забезпечення прав учасників АТО на безкоштовний проїзд у маршрутках Кривого Рогу, яка втілювалась багатьма активними криворіжцями. У декількох випадках справу було доведено до суду, адже учасники АТО мають право на адвоката за рахунок держави, та й від судового збору у справах захисту своїх прав вони звільняються. Це значно спрощує доступ до правосуддя.

Своїм досвідом вирішення “газового питання” поділились представники ГО “Агенція місцевого економічного розвитку м. Зеленодольська” Юлія та Микола Стадник. Вони розповіли про те, як, побачивши масову проблему у своєму місті,  сприяли подачі колективного позову до суду. Завдяки налагодженій роботі з партнером Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД Андрієм Немченком (ГО “Земляки з криворіжжя”) та його активній участі у справі рішення суду першої інстанції було на користь позивачів і стало прецедентом для всієї України. Отже, співпраця, правопросвітництво, діалог у суспільстві — це ті інстурменти, які допомагають подолати навіть складні проблеми.

“Сьогодні дуже багато залежить від кожного з нас: від нашої активності та небайдужості. Безоплатна правова допомога може бути необхідна вашим сусідам, родичам, землякам. Донесіть їм інформацію про те, що кожна особа має право на безоплатну первинну правову допомогу, а вразливим верствам населення може бути призначено адвоката за рахунок держави”, – зазначила головний спеціаліст Апостолівського бюро правової допомоги Інна Мазна, звертаючись до громадських активістів. Усі присутні отримали матеріали про доступ до безоплатної правової допомоги, буклети з різних правових питань, довідники про інструменти місцевої демократії.

Після обговорення правових потреб громад Олександр Мітьков, експерт у галузі побудови діалогів у суспільстві, один із розробників онлайн-курсу на платформі Prometheus, провів навчання з уміння домовлятись, шукати консенсус там, де, здавалось би, це неможливо. І для сучасного суспільства  це дуже актуально. 

Координатор Консультаційного центру з питань законодавства для громадських організацій Денис Скворцов розкрив питання про інструменти місцевої демократії: петиції, громадський бюджет, громадські слухання, місцеві ініціативи, створення органів самоорганізації населення, різницю в повноваженнях органів самоорганізації населення та громадських організацій.

Завдяки проведеному заходу учасники змогли перейняти досвід, поспілкуватись, підвищити рівень своєї правової обізнаності. З керівником апарату Апостолівської міської ради Ларисою Воровко було обговорено подальшу співпрацю у сфері посилення правової спроможності громад. Таким активним та плідним виявився день в Апостоловому для представників Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД та його партнерів — громадських діячів з Кривого Рогу, Зеленодольська, Апостолового. Підтвердженням налагодженої співпраці стало розміщений в холі Апостолівської міської ради  стенду про Апостолівське бюро правової допомоги, де кожен бажаючий має змогу ознайомитись з правовою інформацією.

Нагадуємо, що Апостолівське бюро правової допомоги працює за адресою: м. Апостолове, вул. Центральна, 63 (1-й поверх, праворуч), тел. (05656)9-12-90, 068-208-50-52. Працівники Бюро щочетверга здійснюють виїзди до м. Зеленодольська, де ведуть прийом у центрі з надання адмінпослуг (вул.Енергетична, 10) — з 9.00 до 13.00. У с. Грушівка прийоми проводяться кожного 2-го та 4-го вівторка.

Отримати безоплатну правову допомогу для захисту своїх прав можна в центрах/бюро правової допомоги, адреси яких можна дізнатись за телефоном єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово, безкоштовно).

{gallery}news/2018/01/10{/gallery}