назад

Для учнів Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування проведено семінар з питань виборчого права та способів захисту прав людини

160419 116 квітня 2019 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Протченко спільно з директором Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимиром Бобруйко провели семінар для учнів Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування з питань виборчого права та способів захисту прав людини.
В ході семінару присутні учні дізнавались про основні положення Закону України «Про вибори Президента України», питання щодо прав виборців.

Було проінформовано про те, що Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Акцентовано увагу на тому, що кожний громадянин України на виборах Президента України має один голос і виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців. 160419 3Ознайомили учнів з дорожньою картою виборця та відповідальністю за вчинення порушень під час волевиявлення. Учням зазначили, що забороняється фотографувати та фіксувати на відео у будь-який спосіб результатів голосування у кабіні для таємного голосування та демонстрація виборцем результатів голосування у приміщенні для голосування.
Було роз’яснено загальні правила голосування:
1. Прийти на виборчу дільницю в неділю 21 квітня з 8-00 до 20-00.
2. Пред’явити члену дільничної виборчої комісії, який перевіряє наявність виборця у списку виборців, документ, що посвідчує особу і громадянство України.
3. Поставити підпис навпроти відомостей про себе в списку виборців, а також у визначеному місці (де саме – покаже член ДВК) контрольного талона виборчого бюлетеня.
4. Отримати виборчий бюлетень (після відірвання членом ДВК від нього контрольного талона).
5. Зайти в кабіну для таємного голосування, де поставити в бюлетені для голосування одну позначку «плюс» («+») або іншу в квадраті навпроти прізвища ОДНОГО кандидата на пост Президента України, за якого голосуєте.
6. Згорнути виборчий бюлетень вдвоє та вийти з кабіни для таємного голосування.
7. Підійти до виборчої скриньки та опустити в неї заповнений виборчий бюлетень, після чого залишити приміщення для голосування.
Також, Ірина Протченко розповіла про систему безоплатної правової допомоги, про категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Було зосереджено увагу на порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги дітям. Ірина Протченко відмітила, що Регіональний центр надає безоплатну вторинну правову допомогу особам, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт; особам, які відповідно до положень кримінально процесуального законодавства вважається затриманими; особам, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою; особам, стосовно яких у кримінальних провадженнях відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії; особам, засудженим до покарання у вигляді позбавлення волі.
Окрім того учні ознайомились з способами захисту прав людини, порядком отримання безоплатної правової допомоги, положеннями Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», судовою практикою розгляду справ про булінг, підставами та порядком нарахування аліментів, правилами виїзду з дитиною за кордон, порядком зняття з реєстрації місця проживання, порядком отримання податкової знижки на навчання, інших стимулів на навчання, порядком призначення тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, загальнонаціональним правопросвітницьким проектом Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», метою якого є підвищення рівня правових знань українців та формування нової правової культури в суспільстві. По закінченні зустрічі, бажаючі отримали флаєри системи безоплатної правової допомоги та буклети «Я МАЮ ПРАВО» і «Відповідальне батьківство».

160419 2
Нагадуємо, за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711, або до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чернігів, пр-т Миру, буд. 49-а,офіс 709, тел: (0462) 77-51-68.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.