назад

Для учнів Яковлівської школи відбувся захід тему кібербулінгу та відповідальності за його вчинення

Фахівчиня Роздільнянського місцевого центру провела для старшокласників захід на тему кібербулінгу, його видів та відповідальності за вчинення.

Так, директорка Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Кулішова обговорила з підлітками Яковлівської школи, які дії вважаються кібербулінгом.

«Не всі жарти в Інтернеті є безневинними. Кібербулінг – «цькування онлайн» – передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням інформаційно-комунікаційних засобів: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж, форумів, блогів, онлайн-відеоігор тощо», — зауважила Тетяна Кулішова.

Вона пояснила підліткам, що за кібербулінг передбачена відповідальність — штраф, громадські роботи — а також розповіла, що 21 серпня 2020 року вступила в силу вимога щодо взяття на профілактичний облік дітей в органах ювенальної превенції. Тепер деякі діти (всього 7 категорій), зокрема ті, які вчиняють булінг, мають братися на профілактичний облік в підрозділах ювенальної превенції Національної поліції України.

«Якщо булінг вчиняє неповнолітня (до 18 років) або малолітня (до 14 років) особа, то за неї платитимуть штраф і виконуватимуть громадські роботи батьки або особи, які їх замінюють згідно чинного законодавства», — наголосила підліткам Тетяна Кулішова.

Довідково. Доведений випадок булінгу тягне штраф від 850 до 1700 грн або громадські роботи від 20 до 40 годин – якщо цькували вперше. І від 1700 до 3400 або громадські роботи від 40 до 60 годин, якщо дії вчинили повторно або знущалась група осіб.

Видами кібербулінгу, зокрема, можуть бути:

  • Нападки – регулярні висловлювання образливого характеру на адресу жертви, багато смс-повідомлень, постійні дзвінки.
  • Наклепи – поширення неправдивої, принизливої інформації.
  • Самозванство – використання особистих даних жертви (логіни, паролі до акаунтів в мережах) задля здійснення від її імені негативної комунікації.
  • Публічне розголошення особистої інформації – поширення особистої інформації, наприклад, шляхом публікування інтимних фотографій, фінансової інформації, роду діяльності з метою образи чи шантажу.
  • Хепіслепінг – реальні напади, які знімаються на відео для розміщення в Інтернеті, що можуть привести до летальних наслідків.
  • та інші.