назад

Для військовослужбовців покращать надання правової допомоги

14.08.2018 Dnipro 10Координаційний центр з надання правової допомоги (КЦ) спільно з Міністерством оборони України в межах підписаного меморандуму про співпрацю продовжують роботу, покликану забезпечити надання військовослужбовцям Збройних Сил України та членам їхніх сімей якісного правового захисту.

У правовому клубі «РRAVOKATOR» відбувся круглий стіл на тему «Доступ до безоплатної вторинної правової допомоги військовослужбовців Збройних Сил України, відносно яких здійснюється кримінальне провадження».

Як зазначила заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук, питання забезпечення захисту прав військовослужбовців є достатньо актуальним.

«За 5 років роботи центрів з надання БВПД від військовослужбовців надійшло понад 24 тисячі звернень про надання вторинної правової допомоги. Крім того, Регіональні центри отримали близько 10 тисяч повідомлень про затримання від військових структур. Саме тому об`єднання зусиль щодо виявлення всіх фактів затримання військовослужбовців – як представників міністерства оборони, так і фахівців системи безоплатної правової допомоги, – є дуже важливим»,  підкреслила Олена Сінчук.

Під час заходу обговорили:

• правовий захист військовослужбовців під час обрання запобіжного заходу;
• моніторинг стану перебування тих, хто утримується в СІЗО;
• вчинення правопорушень військовослужбовцями, які знаходяться в зоні Операції об’єднаних сил (ООС);
• роль громадських правозахисних організацій у захисті прав військовослужбовців та ін.

Правники поділились досвідом роботи з військовослужбовцями, розповіли про налагодження механізму взаємодії з військовими частинами та презентували позитивні кейси роботи у цьому напрямі.

Під час круглого столу прозвучали практичні поради, які доповнять спільний план дій між Міноборони та КЦ, ляжуть в основу нових нормативних документів, покращать захист військовослужбовців та зроблять правовий захист наших захисників більш реальним.

Проведення подібних круглих столів необхідне також для здійснення моніторингу щодо забезпечення військовослужбовців вчасною та якісною безоплатною вторинною правовою допомогою.

Підсумком роботи круглих столів, які ще відбудуться в Одесі, Харкові, Львові, стане великий загальнонаціональний захід, до якого будуть залучені представники судової гілки влади, прокуратури, громадськість. На ньому презентують результати роботи великої групи правників і військових, а також будуть озвучені конкретні пропозиції зі створення дієвого правового захисту військовослужбовців.

Участь у круглому столі взяли представники військових частин, керівники Регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дніпропетровської, Запорізької і Донецької, Луганської і Харківської областей. А також фахівці Координаційного центру з надання правової допомоги.

Довідково
11.12.2017 між Координаційним центром та Міністерство оборони України було підписано Меморандум про наміри щодо співробітництва.

Основні напрями співпраці: 
– проведення «круглих столів» щодо забезпечення захисту прав військовослужбовців;
– організації та забезпечення роботи дистанційних пунктів доступу до БПД у військових частинах;
– розроблення для адвокатів Методичних рекомендацій щодо особливостей здійснення захисту військовослужбовців ЗС України та ін.;
– розроблення та розповсюдження інформаційних матеріалів.

{gallery}news/2018/08/2{/gallery}