назад

Для засуджених провели інформаційні заходи щодо захисту виборчих прав під час позачергових виборів до Верховної Ради

12 липня 2019 року у приміщенні ОВК № 14 та в Одеському слідчому ізоляторі представники Регіонального центру та ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» провели для засуджених інформаційні заходи з виборчих прав та їх захисту.

Протягом інформаційної кампанії «Я маю право голосу!» Регіональний центр організовує правопросвітницькі та інформаційні заходи з питань виборчого права шляхом проведення тематичних зустрічей з окремими цільовими аудиторіями, зокрема, з особами, засудженими до покарання у вигляді позбавлення волі.

Засуджені до будь-якого з покарань, передбачених ст. 51 КК України, продовжують залишатися громадянами своєї держави, що мають суб’єктивні права і несуть загальногромадянські обов’язки, за винятком обмежень, які визначені законом і встановлені вироком суду (ч.3 статті 63 Конституції України).

Спікерами заходу виступили начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру Олександр Мхітарян та та адвокатка, тренерка Ради Європи, омбудсменка із захисту виборчих прав Юлія Лісова.

Правники роз’яснили присутнім право скористатися безоплатною правничою допомогою у разі порушення виборчих прав під час виборів 21 липня, а також які кроки слід здійснити для того, щоб зробити свій вибір у день голосування.

У разі порушення членами комісії або представниками адміністрації установи виборчих прав (відмова у видачі бюлетеня, спроби дізнатись про результати голосування тощо), треба негайно звернутися із письмовою скаргою на ім’я голови виборчої комісії або до Національної поліції України за телефоном 102 та/або до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.