назад

Для засуджених провели лекцію щодо їхніх прав

10 грудня 2019 року з нагоди відзначення Міжнародного дня прав людини в рамках акції «16 днів проти насильства» в Приморському районному відділі філії Центру пробації в Одеській області відбувся інформаційно-просвітницький захід для підоблікових відділу на тему: «Права та обов’язки засуджених. Порядок зняття та погашення судимості».

Начальниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Альбіна Гаврильчик розповіла засудженим про права та обов’язки осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, відповідно до норм Кримінально-виконавчого кодексу та чинного законодавства, висвітлила питання зняття та погашення судимості та розповіла про можливість і порядок звернення до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області. Фахівчиня центру відповіла на ряд запитань щодо статусу засудженого та можливостей скористатися послугами Центру.

Засудженим гарантується право на безоплатну вторинну правову допомогу, що передбачає такі види правових послуг, як захист, здійснення представництва інтересів в судах, складення документів процесуального характеру.

Одним із принципів надання безоплатної правової допомоги є її доступність для всіх осіб, які мають право на її отримання. Аби правом на БПД могли скористатись особи, які відбувають покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі, тримаються під вартою в місцях попереднього ув’язнення або перебувають на обліку в органах з питань пробації, створені дистанційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги.

Питання, з якими засуджені звертаються до системи надання БПД, практично такі ж самі, що порушують інші громадяни. Переважно вони стосуються сімейного, цивільного, житлового права, земельних правовідносин.