назад

До Дня юриста працівники Подільського місцевого центру з надання БВПД провели правоосвітню кампанію в закладах освіти

den yurista 5Напередодні Дня юриста України  працівники Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели правовий всеобуч для дітей шкільного віку: “Я маю право?” Мета акції – підвищення рівня правової культури та правової свідомості дітей,  інформування  щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб.

Так, про професію юриста, знати та вміти захищати свої права говорили 05 жовтня 2017 року на зустрічі зі старшокласниками Подільської ЗОШ №1 представники Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Для учнів 8-11 класів, яких зібралось в актовій залі чимало, працівники Центру провели профорієнтаційний та правоосвітній захід на теми: “Професія юрист” та “Міжнародний день прав́а знати”. На заході були присутні заступник директора з виховної роботи Олена Черемохова та вчителі.

На початку зустрічі старшокласники, переглянувши презентацію “Професія юрист”, мали можливість ознайомитися з юридичними професіями, їх специфікою, а також дізнатися про вищі учбові заклади, в яких можна здобути освіту зазначеної спеціальності.

Працівники Центру розповіли про запровадження з 2002 року Міжнародного дня прав́а знати, який відзначається 28 вересня. В цей день громадські організації проводять заходи, спрямовані на роз’яснення серед населення важливості знати свої права.

В продовження минулорічних правоосвітніх заходів, під час яких старшокласники ЗОШ №1 отримали практичні поради як поводитися при зустрічі з поліцейськими на прикладі героїв 6 серійного мультиплікаційного фільму “Ти і поліція”, цьогоріч ознайомились з новою сьомою серією “Ти на мирному зібранні”. Остання серія мультфільму підготовлена та презентована у вересні п.р. з нагоди Міжнародного дня права знати студією Real Stories Production спільно з Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ), які є партнерами Подільського місцевого центру. 

den yurista 1

Працівники центру звернули увагу старшокласників, що до спілкування з правоохоронцями треба бути підготовленим заздалегідь, ще до зустрічі з ними. Адже поліцейські, охороняючи закон, мають певні права. Але, для того, щоб ніхто не зловживав своїми повноваженнями, дітям передусім потрібно знати свої права. При цьому необхідно поважати роботу поліцейських, які в свою чергу також мають шанувати права інших.

Мультфільм гарно ілюструє те, як необхідно поводитися у конкретних ситуаціях при зустрічі з правоохоронцями. У сьомій серії “Ти на мирному зібранні” приклад героїв має на меті навчити дітей старшого шкільного віку поводитись із поліцією на мирних зібраннях в рамках закону, вміти захищати свої права та не стати жертвою свавілля поліцейського.

На завершення учні та вчителі отримали практичний порадник “Притягнення до адміністративної відповідальності поліцією”, 7 серій мультфільму “Ти і поліція” (для перегляду), а також інформаційні буклети “Безоплатна правова допомога в Україні” та “Твої права — твій захист (правові орієнтири для кожної дитини).

В Кодимі до Дня юриста України, 06 жовтня 2017 року, старшокласники завітали на екскурсію до суду, де відбувся День відкритих дверей. На захід завітали учні 11 класу Комунальної установи «Кодимська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Кодимської районної ради Одеської області та їх класний керівник Лілія Карп. Ініціаторами проведення екскурсії до суду виступили начальник Кодимського бюро правової допомоги  Андрій Спатерук та керівник апарату Кодимського районного суду Юлія Спатерук. Головна мета заходу – підвищення обізнаності молоді та громадян про діяльність судових органів, формування у них поваги до права, укріплення довіри до судової влади, виховання правової культури, ознайомлення з системою надання безоплатної правової допомоги.

den yurista 2

Під час екскурсії учні мали змогу оглянути канцелярію суду, дізнатися про реєстрацію та рух документів, що надходять до суду, про порядок роботи з ними, порядок реєстрації справ різних категорій, видачу судових документів. Ознайомились з діяльністю суддів та працівників апарату. Крім того, старшокласники змогли ознайомитися з порядком проведення судових засідань та фіксуванням судового процесу. Школярі оглянули зали судового засідання, місця тимчасового утримання підозрюваних у вчиненні правопорушень, дошки оголошень і інформаційні стенди суду. Юлія Спатерук розповіла про історію судочинства на Кодимщині, про сучасну роботу суду, штатне забезпечення, про функції та завдання місцевих судів, судову реформу в Україні.

den yurista 3

Андрій Спатерук ознайомив дітей з системою безоплатної правової допомоги в Україні, можливість отримання безоплатного адвоката або представника центру/бюро правової допомоги, які за рахунок коштів держави захищають інтереси громадян в суді. Також Андрій Спатерук розповів старшокласникам про реалізацію проекту, ініційованого Мін’юстом та підтриманого Урядом, під назвою “Я МАЮ ПРАВО!”. Мета проекту – забезпечити українців інформацією про права, що гарантовані їм Конституцією і законами, навчити ці права реалізовувати та захищати, підвищити юридичну грамотність і викрити корупцію в держустановах.

На завершення начальник бюро надав учням буклет «Твої права – твій захист. Правові орієнтири для кожної дитини» та Пам’ятку для відвідувачів суду. Екскурсія видалася цікавою і пізнавальною, особливо для тих випускників, хто в подальшому мріє обрати свою майбутню професію, яка пов’язана з юриспруденцією.

den yurista 4

den yurista 5

Напередодні Дня юриста України, 06 жовтня 2017 року, в приміщені КЗ «Ананьївська ЗОШ – інтернат І-ІІІ ступенів» відбулась зустріч начальника Ананьївського бюро правової допомоги Інни Майданюк з учнями 9-11 класів (28 чол.). Тема зустрічі: “Професія людей захищати”. Захід проходив за участі вчителя історії та правознавства Ананьївської ЗОШ – інтернат Лілілї Бовбалан.

Інна Майданюк розповіла учням про професію юриста, яка по праву вважається однією з найдревніших і найшанованіших. Начальник бюро ознайомила старшокласників з історією професії, її унікальністю та соціальним значенням професії у суспільстві. 

den yurista 6

Інна Майданюк повідомила учням в яких установах може працювати юрист. Людина цієї професії може працювати на державній службі, в приватній компанії або ж як самозайнята особа. Якщо юрист обирає для себе державну службу, він може працювати прокурором, суддею, експертом, працівником слідчих органів, державної митної та податкової служби тощо. Деякі з цих спеціальностей потребують певного стажу роботи та складання відповідних іспитів. Юристи високого класу також незамінні у виборних органах та у вищих органах виконавчої влади.

Якщо юрист обирає для себе приватний сектор економіки, він може захищати інтерес клієнтів у судах, займатися консалтинговою діяльністю, працювати штатним юристом тощо.

Також Інна Майданюк розповіла про систему безоплатної правової допомоги та реалізацію першого етапу запровадженого Мін’юстом проекту “Я МАЮ ПРАВО!”

den yurista 7

Днями раніше, 02 жовтня 2017 року, з нагоди професійного свята юристів, начальник Ананьївського бюро правової допомоги Інна Майданюк провела правоосвітню лекцію для учнів філії №3 ЗОШ І-ІІ ступенів гімназії №1, м. Ананьєва, яка знаходиться на території Ананьївської Першої сільської ради. Інна Майданюк розповіла старшокласникам про історію професії юриста та сучасні види юридичної роботи. Ознайомила учнів з реалізацією проекту “Я МАЮ ПРАВО!” Цього ж дня відбулась робоча зустріч з завідуючим філією №3 ЗОШ гімназії №1 Віктором Моспаном, під час якої обговорили шляхи співпраці щодо правоосвітництва школярів.

Про права та обов’язки людини, а також про стажування та виробничу практику учнів професійно-технічних училищ йшлося під час правоосвітнього семінару, який відбувся напередодні Дня юриста України, 05 жовтня 2017 року,  в Окнянському відділенні державного навчального закладу «Фрунзівський професійний ліцей».  Захід провела начальник Окнянського бюро правової допомоги Альона Гушкан.

Правоосвітній захід проходив за участі методиста Окнянського відділення державного навчального закладу «Фрунзівський професійний ліцей» – Шеремет Оксани Василівни; інспектора Окнянського районного сектору пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України – Щур Наталії Сергіївни та учнів Окнянського відділення державного навчального закладу «Фрунзівський професійний ліцей» (17 чол).

den yurista 8

Під час даної зустрічі були висвітленні наступні питання:

  • основні права та обов’язки людини (дитини): час (вік) виникнення прав та обов’язків, залежно від їх виду, а також порядок притягнення до відповідальності за їх порушення;
  • особливості проходження стажування та виробничої практики учнями професійно-технічних та вищих навчальних закладів з метою подальшого забезпечення молоді першим робочим місцем;

  • порядок звернення за отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги дітьми; адреса місця знаходження Бюро, графік його роботи та контактні телефони.

Учні училища отримали інформаційні брошури: «Твої права– твій захист. Правові орієнтири для кожної дитини», «Безоплатна правова допомога в Україні»; «Я маю право!», зміст яких їм роз’яснила Альона Гушкан.

Про права та обов’язки дітей йшлося під час інтерактивної лекції-гри для учнів Окнянського навчально-виховного комплексу (гімназія-загальноосвітня школа), яка пройшла 04 жовтня 2017 року в приміщенні центру культури і дозвілля Окнянської районної державної адміністрації Одеської області. Захід приурочений до Дня юриста України. Тема лекції: «Основні права та обов’язки дітей, а також механізм їх захисту». На заході була присутня бібліотекар Окнянської громадської бібліотеки – Москул Ірина Василівна.

den yurista 9

Начальник Окнянського бюро правової допомоги Альона Гушкан роз’яснила дітям поняття «право» та «обов’язок»; ознайомила їх з нормативно-правовими документами, що регулюють їх права та обов’язки.

Переглядаючи слайд-шоу  на прикладах героїв казок, а також героїв мультфільму «Смєшарікі» обговорили з дітьми  їх права та обов’язки. Альона Гушкана порекомендувала дітям читати казки та інші художні твори, аналізувати їх зміст і таким чином вивчати свої права та обов’язки.

Під час проведення даного заходу дітям були надані інформаційні брошури: «Твої права – твій захист. Правові орієнтири для кожної дитини», «Безоплатна правова допомога в Україні»; «Я маю право!».

den yurista 10

З нагоди відзначення Дня юриста України, працівники Савранського бюро правової допомоги Вадим Гречаний та Олена Шавловська провели для учнів 5–А класу Савранської ЗОШ І-ІІІ ступенів правопросвітню лекцію на тему: «Знай свої права, дитино!». Захід відбувся 05 жовтня 2017 року за участі класного керівника 5 – А класу Савранської ЗОШ Нерубайко Майї Василівни.

Працівники Савранського бюро правової допомоги роз’яснили дітям основні положення Загальної Конвенції прав дитини, основні положення ЗУ «Про охорону дитинства». Використовуючи презентацію “Професія – юрист”, ознайомили дітей з юридичними професіями, визначенням поняття професії юриста. Роз’яснили учням основні права та обов’язки дітей. На завершення, для закріплення матеріалу, провели інтерактивну тематичну гру «Впіймай права за хвіст».

den yurista 11

05 жовтня 2017 року в приміщенні Ширяївського районного відділу з питань пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України відбувся правоосвітній захід – лекція-семінар на тему: “Захист прав людини в Україні”. В заході, приуроченому відзначенню Дня юриста України, взяли участь заступник начальника Ширяївського бюро правової допомоги Олег Булавицький, фахівець ( з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації) Ширяївського РВ з питань пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України Галина Сидорук, психолог Ширяївського РВ з питань пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України Алла Стебловська та особи, які відбувають покарання в установах державної пенітенціарної служби України. На семінарі також йшлося про відповідальність за насильство в сім’ї та як попередити або уникнути насильству в сім’ї.

den yurista 12

Під час тижня права, який проводився до Дня юриста України, в Миколаївському навчально-виховному комплексі 12 жовтня 2017 року відбувся інформаційний семінар для учнів 9-х класів на тему: «Безпритульність та бродяжництво», «Запобігання торгівлі дітьми та експлуатації дитячої праці». Захід проходив за ініціативи начальника Миколаївського бюро правової допомоги Світлани Величко та за участі заступника директора з навчально-виховної роботи Світлани Кіунової. Начальник Миколаївського бюро правової допомоги Світлана Величко обговорила зі старшокласниками наступні питання:

  • Безпритульність та бродяжництво;
  • Торгівля дітьми та сучасне рабство;
  • Використання праці неповнолітніх.

На завершення ознайомила присутніх з системою безоплатної правової допомоги, можливістю отримання її в Миколаївському бюро, його адресою та графіком роботи.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Подільського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а. Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.

Адреси бюро правової допомоги, які є відокремленими відділами Подільського місцевого центру:

  • Ананьївське бюро правової допомоги: м. Ананьїв, вул. Незалежності, 20, каб.6. Тел.: (04863) 2-22-26
  • Балтське бюро правової допомоги: м. Балта, вул. 30 років Перемоги, 24. Тел.: (04866) 2-20-02
  • Кодимське бюро правової допомоги: м. Кодима, вул Соборна, 88, каб.13. Тел.: (04867) 2-15-12
  • Любашівське бюро правової допомоги: смт Любашівка, вул. Софіївська, 47, каб.1, 2. Тел.: (04864) 2-22-02
  • Миколаївське бюро правової допомоги: смт Миколаївка, вул. Незалежності, 71а, каб. 21. Тел.: (04857) 2-20-00
  • Окнянське бюро правової допомоги: смт Окни, вул. Комарова, 2, каб.  15. Тел.: (04861) 2-20-20
  • Савранське бюро правової допомоги: смт Саврань, вул. Соборна, 9, каб. 6,15. Тел.: (04865) 3-31-03
  • Ширяївське бюро правової допомоги: смт Ширяєве, вул. Соборна, 158. Тел.: (04858) 2-22-22

Єдиний всеукраїнський телефонний номер безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).