назад

До людей – з правовою підтримкою

SuM 040917 1130 серпня відповідно до плану проведення виїзних прийомів Краснопільського бюро правової допомоги головний спеціаліст Краснопільського бюро правової допомоги Володимир Пилипець  здійснив прийом громадян в Хмелівській сільській раді. Саме в цей день орендар земельних паїв проводив розрахунки з їх власниками, в основному – людьми похилого віку. Приїзд юриста став в нагоді, й селяни могли звернутися

за правовою підтримкою щодо порядку нарахування орендної плати за земельні паї, порядку укладення договорів та порядку їх припинення.

Одним з основних питань є пільги пенсіонерам по сплаті податку на землю. «Порядок сплати земельного податку, його розміри, а також можливість надання пільг по сплаті земельного податку визначений в Розділі ХІІІ Податкового кодексу України. Так, статтею 281 Податкового кодексу України визначено категорії фізичних осіб, які мають право на пільги щодо сплати земельного податку, та надано перелік видів земельних ділянок та їх розмір, щодо яких зазначені категорії фізичних осіб мають право скористатися пільгами. До категорій фізичних осіб, які звільняються від сплати земельного податку належать: інваліди першої і другої групи;фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;пенсіонери (за віком);ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», – зазначив Володимир Пилипець.

SuM 040917 12

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для вищезазначених категорій фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах таких граничних норм: для ведення особистого підсобного господарства – у розмірі не більш як 2 га; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 га, в селищах – не більш як 0,15 га, в містах не більш як 0,10 га; для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 га; для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 га; для ведення садівництва – не більш як 0,12 га.

Також від сплати земельного податку звільняються на період дії фіксованого сільськогосподарського податку власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику фіксованого сільськогосподарського податку. Для отримання пільги щодо сплати земельного податку фізична особа має подати до органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки заяву про надання пільги та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (паспорт, посвідчення ветерана війни тощо).

Крім того, пунктом 1 статті 284 Податкового кодексу України визначено, що міські, селищні та сільські ради можуть встановлювати пільги щодо земельного податку, який сплачується на відповідній території у вигляді часткового звільнення на певний строк, зменшення суми земельного податку. Такі пільги надаються лише за рахунок коштів, що зараховуються до відповідних місцевих бюджетів. Всього на прийом звернулося 6 осіб, а інші змогли задовольнитися  переконливими відповіддями юриста.

В ході проведення консультацій з правових питань співробітником бюро серед населення села розповсюджено візитівки, брошурки та правова інформаційна література.

Адреса Краснопільського бюро правової допомоги Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: 42400, Сумська обл., смт. Краснопілля, вул. Перемоги, 2.

Тел. (05459) 7 11 24.