назад
14.06.18

До об’єднаних територіальних громад – із безоплатною правовою допомогою

SuM 180614 11Питання правової спроможності ОТГ наразі є одним із актуальних в державі. Децентралізаційна реформа покликана для того, щоб більше змін та політичних процесів відбувалося на місцях, і в той же час, щоб громади мали ресурси для вирішення нагальних проблем своїх жителів, у тому ж числі й правових. Тому працівники системи БВПД Сумщини систематично відвідують вже створені громади, й ті, які ще на шляху до об’єднання, та надають правові консультації та роз’яснення.

Зокрема, до Путивльської районної ради та Мазівської, Руднєвської і Зінівської сільських рад в межах зміцнення соціального партнерства 13 червня завітали директор Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко та представники громадського об’єднання «Сумське громадське коло». Даний візит мав на меті стати потужним поштовхом та мотивацією для розвитку правоспроможності територіальних громад Путивльського району. У межах візиту директор місцевого центру провела кущові семінари на тему: «Підвищення рівня громадянської та правової культури» для сільських голів, представників міської та районної рад, а також органів виконавчої влади. Валентина Трошечко розповіла про роль та вагомість Програми сприяння розвитку безоплатної правової допомоги населенню громад. Поділилась напрацюваннями розробки і впровадження Програм, прийнятих Путивльською і Сумською районними радами. Зокрема, акцентувала увагу присутніх на створенні Школи волонтерів та досвіду її діяльності у м. Суми.

SuM 180614 12

SuM 180614 13Серед іншого, в межах Меморандуму про співпрацю відбувся тренінг з питань залучення соціальних інвестицій, який провели Ніна Чернявська – координатор громадського об’єднання «Сумське громадське коло», Анна Борисенко – НR-менеджер, психолог та громадський діяч – Сніжана Камінська. Адже залучення грантових коштів для розвитку громад є дієвим шляхом для покращення організаційних можливостей фінансових фондів громад, і є ефективним механізмом у підтримці широкого кола завдань. Під час заходу активно обговорювалось питання грантів: «Що це таке?», «Кому вони надаються?», «Як це відбувається?», «З якими проблемами може зіштовхнутися при отриманні гранту?» та «За які ідеї можуть бути надані ці соціальні інвестиції?». Учасникам тренінгу було анонсовано проведення у вересні безкоштовного навчання щодо підготовки та розробки проекту гранту. «Ми – місцевий центр, органи місцевого самоврядування, громадські організації як соціальні партнери повинні орієнтуватися на об’єднання зусиль та творчу й плідну співпрацю у напрямку підвищення правової культури кожного громадянина. Це є ефективним механізмом розвитку правової спроможності громад», – наголосила директор центру.

SuM 180614 14Одним із дієвих методів впровадження правового захисту для населення ОТГ є прийняття Програми сприяння розвитку безоплатної правової допомоги населенню об’єднаних територіальних громад. Директор Сумського місцевого центру Валентина Трошечко 8 червня здійснила робочі візити до смт. Краснопілля та с. Миропілля. Мета візиту – обговорення доцільності та покрокових етапів прийняття Програми. «Необхідно проводити роботу щодо роз’яснення напрямів та суті прогресивних реформ, а також ознайомлення громадськості з механізмами захисту своїх прав і свобод», – зазначила Валентина Трошечко, презентуючи проект Програми. Під час зустрічі з очільником Миропільської об’єднаної територіальної громади досягнуто принципові домовленості щодо підтримки і розвитку Програми, одним із аспектів якої є створення Школи волонтерів. Валентина Трошечко навела, як приклад, діяльність Школи волонтерів у м. Суми, де вже відбувся перший модуль навчань для громадян, готових здобувати правові знання, застосовувати їх на практиці і бути корисними громаді. Голова ОТГ погодилась з тим, що організація та проведення заходів щодо правової освіти населення громад повинна здійснюватись за активної участі органів місцевого самоврядування. Валентина Трошечко наголосила на необхідності активізації процесів створення та діяльності громадських організацій, які є однією із рушійних сил у формуванні громадянського суспільства. «Розвинута демократична держава неможлива без розвинутого громадянського суспільства», – підкреслила керівник місцевого центру. 

SuM 180614 15Крім того, фахівець Краснопільського бюро правової допомоги Володимир Пилипець провів виїзний прийом громадян. Жителів с. Миропілля турбували земельні, спадкові, соціальні та інші питання, на які було надано кваліфіковані консультації та роз’яснення. 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Білопільське бюро правової допомоги –
41800, м. Білопілля, вул. Соборна, 53. тел. (05443) 9-10-87

Краснопільське бюро правової допомоги –
42400, смт Краснопілля, вул. Перемоги, 2. тел. (05459) 7-11-24, (05459) 7-11-74

Путивльське бюро правової допомоги –
41500, м. Путивль, пр-т Іоанна Путивльського, 46. тел. (05442) 5-48-44, (05442) 5-49-44

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, у межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.