назад

До просвітницької акції «Хода за свободу» долучилися фахівці системи БПД

Фахівці системи БПД взяли участь у просвітницькій акції «Хода за свободу», яка з нагоди Європейського дня боротьби з торгівлею людьми пройшла у Херсоні 18 жовтня. Катерина Ананьєва (Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області) та Катерина Ворона (Херсонський місцевий центр з надання БВПД) разом з громадськими активістами, працівниками Херсонського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, обласної держадміністрації, патрульної поліції та відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУ НПУ, пройшли від Привокзальної площі до площі Свободи.

Відкриті чорні парасольки у ясний сонячний день відразу привернули увагу перехожих, які отримали багато корисної інформації про сучасне рабство. Зокрема, йшлося про трудову, сексуальну експлуатацію, втягнення у злочинну діяльність, наркотрафік, жебрацтво, торгівлю людьми та торгівлю органами.

Учасники акції пояснювали, що потрапити у тенета работорговців та  вербувальників може будь-хто незалежно від віку, статі або соціального статусу, бо для українців ця проблема є дуже актуальною: кількість виїжджаючих за кордон постійно зростає.

Зростає й кількість жертв торгівлі людьми. Більшість із них – це жертви сексуального насильства або примусової праці.

За даними ООН, майже три чверті жертв – жінки. У 60 % випадків вони піддаються сексуальній експлуатації. Чоловіки стають жертвами примусової праці.

Є й випадки, коли людей змушують жебракувати або ж взагалі «продають на органи».

Щоб не забувати про це учасники акції вручили всім бажаючим листівки з важливою інформацією та пояснили, що відкрита парасолька є символом соціального захисту, на який постраждалі особи можуть розраховувати, так само як і на правовий захист, про що повідомили представниці безоплатної правової допомоги Катерина Ананьєва та Катерина Ворона.

Організаторами заходу виступили Міжнародна організація міграції, ОБСЄ, Херсонська облдержадміністрація та громадська організація «Успішна жінка».