назад

До Регіонального центру завітали представники Програми розвитку ООН «Верховенство права задля стабілізації в Україні»

03.02.2017 - OON 42 березня до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області завітали представники Програми розвитку ООН «Верховенство права задля стабілізації в Україні» (далі – Програма). За круглим столом експерт із методології Програми Хезер Голдеміт, спеціаліст з мобілізації громад Програми Жанна Чмут, аналітик із питань верховенства права та доступу до правосуддя Програми Іван Гончарук, директор Регіонального центру Олександр Гербеда, заступник директора Регіонального центру Наталія Радушинська та директор Житомирського місцевого центру Тетяна Кулик намагалися знайти точки дотику у вирішенні проблемних питань та налагодити співпрацю.

Для початку Олександр Гербеда ознайомив гостей з роботою Регіонального центру, демонструючи як черговий приймає виклик про затримання особи. «У 2013 році Регіональний центр видав 1125 доручень адвокатам для надання БВПД у кримінальних провадженнях, у 2014 році ця цифра зросла до 1257, у 2015 році – 1658, у 2016 було видано 1909. Як бачите, ця цифра зростає з кожним роком», – відмітив директор Регіонального центру.

03.02.2017 - OON 1
03.02.2017 - OON 2

Згодом Олександр Гербеда розповів про функції місцевих центрів та бюро правової допомоги, про категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

«У Житомирській області з 1 липня 2015 року працюють чотири місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: у Бердичеві, Житомирі, Коростені та Новоград-Волинському, – відмітив директор Регіонального центру Олександр Гербеда. –  Упродовж 10-ти днів із дати отримання звернення особи з усіма необхідними документами центр правової допомоги призначає адвоката від держави, який захищатиме інтереси громадянина у суді безоплатно».

03.02.2017 - OON 6

«Але й це ще не все – продовжив Олександр Гербеда.Вже з 1 вересня 2016 року в Україні розпочали обслуговувати громадян 428 бюро правової допомоги.

На Житомирщині працює 19 бюро, де люди, не залежно від їх майнового стану, можуть отримати консультацію з будь-яких правових питань. Бюро – це як фронт-офіси для громадян, основна мета яких правопросвітництво».

Хезер Голдеміт наголосила на тому, що у Житомирській області у вересні-жовтні 2016 року проводилося опитування на рівні громад, щоб скласти детальну картину обізнаності, ставлення та досвіду з взаємодії громад щодо питань правосуддя та безпеки.

«Це звіт охоплює питання глибше аби чіткіше та повніше скласти уявлення щодо потреб. Опитування  складалося з: кількісного обстеження домашніх господарств; кількісне опитування користувачів судових послуг/спостерігачів; якісне інтерв`ю з органами правосуддя; якісні інтерв`ю з традиційно недостатньо представленими групами», – відмітила експерт із методології Програми Хезер Голдеміт.

03.02.2017 - OON 9

Більш детально про щоденну діяльність місцевих центрів та бюро розповіла Тетяна Кулик.

«Працівники бюро правової допомоги спільно з місцевим центром планують до літа проінформувати про систему БПД кожного громадянина, жителя міста чи села Житомирської області», – підсумувала директор Житомирського місцевого з надання БВПД.

Також Тетяна Кулик поділилася з представниками Програми розробленою методикою виїзних прийомів громадян.

«Коли ми практикуємо виїзди у населенні пункти для консультування громадян на базі мобільних пунктів чи сільських рад, цьому передує інформаційна кампанія. Це забезпечує оперативне вирішення проблемних питань громадян.

Під час прийому особі не тільки надається консультація, а й за потреби приймаються документи для призначення адвоката від держави», – зауважила директор Житомирського місцевого центру. 

03.02.2017 - OON 3

Основною темою зустрічі було питання підвищення правової спроможності територіальних громад, посилення правової діяльності працівників системи БПД.

Спеціаліст з мобілізації громад Програми Жанна Чмут відмітила тісну співпрацю новостворених територіальних громад з працівниками бюро правової допомоги. Учасники Програми обговорили питання майбутньої взаємодії між центрами правової допомоги, бюро, територіальними громадами та Програмою.

03.02.2017 - OON 8

Під час зустрічі представники Програми та центрів правової допомоги обговорювали найгостріші проблеми, які виникають у працівників місцевих центрів та бюро для здійснення правопросвітництва, зокрема: транспорт, щоб дістатися до віддаленого населеного пункту; друкування інформаційних матеріалів для поширення серед територіальних громад тощо. Аналітик із питань верховенства права та доступу до правосуддя Програми Іван Гончарук наголосив на фінансовій підтримці для вирішення цих та інших проблем.

Також спільно поміркували над темами, які буде цікаво розглянути під час тренінгів для працівників центрів правової допомоги та адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

03.02.2017 - OON 4