назад

До уваги батьків, діти яких стануть учнями у 2019 році

1Про порядок зарахування учнів до 1 класу роз’яснює фахівець відділу «Надвірнянське бюро правової допомоги» Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД

Повна загальна середня освіта є обов’язковою для всіх українців, тому в 1 клас підуть усі. Дізнайтеся, які документи потрібні на прийом у 2019 році, щоб вашу дитину зарахували до школи. Прийом заяв завершується 31 травня 2019 року .

Кожному першачку гарантується навчання в школі поряд з місцем проживання.

Дитина повинна мати право навчатись у школі, що знаходиться поблизу її будинку. Хоча за вибором батьків можна віддавати дитину в будь-яку школу. Міністерство освіти та науки України (МОН) наголошує, що місце проживання дитини або її батьків (одного з її батьків) та місце реєстрації їхнього проживання не є тотожними поняттями, тому практика використання місця реєстрації як єдиного можливого підтвердження відповідного місця проживання є неприпустимим обмеженням права дитини на першочергове зарахування.

На який перелік документів орієнтуватись:

Паспорт громадянина України (тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, довідка про звернення за захистом в Україні) одного з батьків дитини. Під словом “будь-який” мається на увазі офіційний документ, в якому зазначено місце проживання дитини або одного з її батьків. Форма цього документа має бути визначена законодавством, а сам документ виданий органом державної влади або органом місцевого самоврядування. Цього буде достатньо для підтвердження місця проживання дитини та зарахування її до початкової школи. Також, батьки або опікуни дитини можуть надати документ який засвідчує право власності на відповідне житло або право користування ним.

Хто визначає і закріплює за закладами освіти територію їх обслуговування?

Згідно з частиною 2 статті 66 Закону України «Про освіту» територію обслуговування за закладами початкової та базової середньої освіти закріплюють районні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад.

Відповідно до частини 1 статті 18 Закону «Про загальну середню освіту» місцеві органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування закріплюють за закладами загальної середньої освіти відповідні території обслуговування і до початку навчального року обліковують учнів, які мають їх відвідувати.

У пункті другому розділу І Порядку зазначено, що територією обслуговування є адміністративно-територіальна одиниця (або її частина чи окремі будинки), визначена і закріплена місцевим органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування за закладом освіти для забезпечення права кожної дитини, яка проживає на цій території, на здобуття початкової та/або базової середньої освіти у закладі освіти, що найбільш доступний та наближений до місця проживання дитини.

Отже, усі місцеві органи виконавчої влади або відповідні органи місцевого самоврядування, визначаючи і закріплюючи за кожним закладом ПОЧАТКОВОЇ та/або БАЗОВОЇ середньої освіти території їхнього обслуговування, мають виходити з того, що кожен такий заклад має бути для кожної дитини, яка проживає на цій території, найбільш доступний та наближений до місця її проживання.

Як дізнатися за якою школою закріплена територія, на якій проживає дитина?

На виконання зазначених вище положень Законів України за кожним закладом освіти, який забезпечує здобуття початкової та/або базової середньої освіти, уповноважені органи вже мали закріпити території їхнього обслуговування.

Відповідно до вимог частини 2 статті 30 Закону «Про освіту» заклади дошкільної та загальної середньої освіти зобов’язані забезпечувати на своїх веб-сайтах (у разі їх відсутності – на веб-сайтах своїх засновників) відкритий доступ до інформації та документів, зокрема і  про закріплену за ними їхнім засновником територію обслуговування.

Згідно з пунктом 9 розділу І Порядку «рішення місцевого органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про закріплення території обслуговування за закладом (закладами) освіти рекомендовано оприлюднювати на веб-сайті відповідного органу, як правило, не пізніше ніж за 6 місяців до початку приймання заяв про зарахування до закладів освіти». Також їм рекомендовано щорічно аналізувати результати розподілу і закріплення території обслуговування і враховувати під час розподілу і закріплення за закладами освіти території обслуговування на наступний рік.

У разі ж виникнення у батьків дітей та інших громадян запитань щодо коректності розподілу і закріплення території обслуговування, вони можуть звернутися до відповідного органу за отриманням обґрунтованих пояснень. У випадку обґрунтованості звернень (скарг, пропозицій) батьків відповідні органи мають вжити належних заходів реагування відповідно до законодавства.

Кого зараховують до школи у першу чергу?

Згідно з підпунктом 1 пункту 3 глави 1 розділу ІІ Порядку до 01 червня включно зараховуються усі діти:

  • місце проживання яких на території обслуговування закладу освіти підтверджене;
  • діти, які є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які здобувають освіту у цьому закладі;
  • дітьми працівників цього закладу освіти;
  • випускники дошкільного підрозділу цього закладу освіти (у разі його наявності).

Порядок не визначає пріоритетність у зарахуванні дітей цих чотирьох категорій, але говорить, що мають бути зараховані УСІ такі діти.

Обов’язкові документи для зарахування дитини до школи:

  •  заява встановленого зразка;
  •  копія свідоцтва про народження дитини;
  • копія або оригінал медичної довідки;
  • для дітей з особливими освітніми потребами – копія або оригінал висновку інклюзивно-ресурсного центру.

Присутність дитини при подачі документів необов’язкова.

 

Як відбувається прийом на вільні місця ?

  • Батьки мають право обирати будь-яку школу та подавати туди документи.
  • Вільні місця можуть з’явитись у школі, коли будуть зараховані всі діти за місцем проживання.
  • На вільні місця діти зараховуються за результатом жеребкування. У 2019 році жеребкування відбудеться з 5 по 10 червня.

Міністерство науки і освіти зазначає, що за умови, якщо дитина не буде зарахована до жодної школи методом жеребкування, а за місцем проживання не буде вільних місць, тоді першокласника можуть скерувати до тієї школи у вашому населеному пункті, у якій залишились вільні місця.

Сам процес жеребкування – випадковий. У прозору скриньку чи інший прозорий контейнер завантажують жеребки (папірці, картки, кулі тощо). Як виглядатиме скринька та жеребки, визначатиме комісія з 3 осіб. Її затверджує директор школи. Усі жеребки мають бути однаковими й виглядати так, щоб ніхто не міг побачити їхній зміст у скрині. Також кожен має право оглянути жеребки та контейнер до початку процесу жеребкування. Кількість жеребків, має відповідати кількості учнів.

До 15 червня батьки мають надати оригінали документів та довідку закладу освіти, за яким закріплена територія, на якій проживає дитина. Довідка має повідомляти про те, що дитина відрахована з цього закладу або не зарахована до нього.

Після 15 червня зарахування на вільні місця відбудеться у такому порядку:

  • До початку навчального року – діти, які мають право на першочергове зарахування.

Упродовж навчального року – у порядку надходження заяв на зарахування.