назад
01.11.17

До уваги громадян, яким не здійснюють перерахунок пенсії

Перевертайло І ВДо Нікопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка М*., мешканка Нікополя, у зв’язку з оскарженням рішення Пенсійного фонду України. Справа полягала в тому, що внаслідок протиправних дій працівників Нікопольського об’єднаного управління Пенсійного фонду не було здійснено своєчасний перерахунок її пенсії. Захист інтересів громадянки М.* доручили начальнику відділу представництва центру Івану Перевертайло.

Правник склав адміністративний позов про визнання протиправними дії управління та зобов’язання здійснити перерахунок пенсії. У результаті постановою Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 4 жовтня 2017 року позовні вимоги громадянки М*. було задоволено в повному обсязі, а фонд зобов’язано здійснити перерахунок пенсії. Крім того, суд зобов’язав виплатити утворену заборгованість та в подальшому  виплачувати пенсію в перерахованому розмірі.

Правники Нікопольського місцевого центру з надання БВПД звертають увагу громадян, що складовою конституційного права на соціальний захист є право на пенсійне забезпечення. Статтею 22 Конституції України визначено, що конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Згідно ч. 1 ст. 58 Конституції України, закони та нормативні акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Чинне законодавство, як загальне так і спеціальне, відносить до складу заробітної плати також Інші виплати. Більш того, згідно зі ст. 1 Конвенції Міжнародної організації праці Про захист заробітної плати №95, ратифікованої Україною 30 червня 1961 року, термін заробітна плата означає, незалежно від назви й методу обчислення, будь-яку винагороду або заробіток, які можуть бути обчислені в грошах, і встановлені угодою або національним законодавством, що їх роботодавець повинен заплатити працівникові за працю, яку виконано чи має бути виконано, або послуги, котрі надано чи має бути надано. Відповідно до ч.1 ст.1 Закону України «Про оплату праці» встановлено, що заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Статтею 2 Закону України «Про оплату праці» визначено структуру заробітної плати, до якої входить: основна та додаткова заробітна плата, а також заохочувальні та компенсаційні виплати.

Нагадуємо, що Нікопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9,  тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774. Номер всеукраїнської гарячої лінії системи надання безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.