назад
30.07.18

До Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми: результати роботи закладів системи БПД Херсонської області

130 липня у Херсоні, як і в усіх обласних центрах України, пройшла соціально-інформаційна акція «#протиДій торгівлі людьми», в якій взяли участь й фахівці Регіонального та Херсонського місцевого центрів з надання БВПД.

Організатори заходу – ГО ХОЦ «Успішна жінка», БФ «Мистецтво життя», Херсонська юстиція, Національна та патрульна поліція – влаштували у центрі міста інсталяцію «Лабіринт можливостей». Учасникам інтерактивної гри пропонувалось знайти виходи з найбільш типових проблемних ситуацій, з якими стикаються українці за кордоном.

2 3

Учасникам гри треба було вибрати правильну відповідь, від чого, власне, й залежало проходження лабіринту. У разі неправильної відповіді людину консультували фахівці, які роз’яснювали, до яких наслідків це може призвести та як слід вчинити, щоб не стати жертвою сучасного рабства.

4

Звертаємо увагу наших читачів на декілька порад від представників Нацполіції для тих, хто збирається працевлаштуватися за кордоном:

  • перевіряйте інформацію про роботодавця заздалегідь;
  • підписуйте документи на зрозумілій для вас мові;
  • не віддавайте свій паспорт роботодавцям;
  • дізнайтеся контакти найближчого посольства України;
  • тримайте копії документів окремо від оригіналів;
  • розкажіть близьким про деталі подорожі, підтримуйте з ними постійний контакт;
  • домовтеся з рідними або друзями про кодове слово, яке повідомить їм, що ви потрапили в небезпеку.

Під час Всеукраїнської акції працівники Регіонального центру – Марина Єлисєєва, Максим Магда, Лариса Аболончикова та інтегратор Херсонського місцевого центру Володимир Куценко – розповідали про те, як діяти, якщо вас затримали правоохоронні органи на території іноземної держави або ви стали жертвою злочину; пояснювали, як функціонує система безоплатної правової допомоги на Херсонщині та знайомили з основними напрямками Всеукраїнського проекту Мін´юсту «Я МАЮ ПРАВО!».

5

6
7 8

Крім того, інтегратор Херсонського місцевого центру Володимир Куценко дав інтерв´ю журналістам каналу «ЯТБ»:

{youtube}tOTCcXqqJME{/youtube}

9Слід сказати, що всі учасники акції отримали консультації експертів щодо безпечного працевлаштування, а також буклети системи БПД, проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та листівки з корисною інформацією для тих, хто перебуває за кордоном або збирається туди в пошуках кращої долі, розроблені Координаційним центром з надання правової допомоги.

10Для осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах, нагадуємо, що на базі ГО «Ла Страда-Україна» функціонують дві гарячі лінії.

Національна дитяча гаряча лінія

працює за безкоштовним номером 0 800 500 255 (зі стаціонарного телефону) та безкоштовним коротким номером 116 111 (з мобільних) по буднях з 12:00 до 20:00 та в суботу – з 12:00 до 16:00.

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації

працює за безкоштовним номером 0 800 500 355 (зі стаціонарного телефону) та безкоштовним коротким номером 116 123 цілодобово.

Акція відбувалась за підтримки Міністерства соціальної політики України та Міжнародної організації міграції і Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Бериславцям розказали про ризики нелегальної трудової міграції

11До Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми фахівці Бериславського місцевого центру з надання БВПД та підпорядкованих йому бюро правової допомоги провели низку різноманітних тематичних заходів – вуличні акції, семінари, круглі столи, під час яких, крім інформування з питань протидії торгівлі людьми, надавали консультації, розказували про безоплатну правову допомогу та правопросвітницький проект Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!».

30 липня інтегратор Катерина Кравчук та спеціалісти районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також районної центральної бібліотеки провели вуличну акцію «В Україні – людина не товар!».

12 12

На центральній площі міста Берислав організатори акції розмістили інформаційний стенд та створили інсталяцію. Усі бажаючі мали змогу долучитись до оформлення стіни думок та висловів, продовживши тезу: «Люди на – не товар, тому що…».

14Спілкуючись з мешканцями, фахівець системи БПД закликала протидіяти торгівлі людьми та розповсюджувала тематичні інформаційні матеріали з контактами місцевого центру, буклети проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та інформувала людей про можливість отримати безкоштовне консультування за телефоном Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми за номером 527.

15Того ж дня Катерина Кравчук взяла участь у засіданні круглого столу з питань протидії торгівлі людьми, під час якого обговорили проведення спільних заходів.

По завершенні всі учасники отримали буклети, що містять корисні поради для тих, хто зібрався за кордон, контактні дані міжнародних організацій по протидії торгівлі людьми, телефони гарячої лінії, за якими можна звертатися за допомогою, а також інформаційні буклети з даної тематики та контактними даними Бериславського місцевого центру.

16

27 липня Катерина Кравчук спільно з фахівцем Бериславського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталею Кучеренко для осіб зі статусом безробітного провели семінар «Запобігання торгівлі людьми».

17Фахівець місцевого центру ознайомила присутніх з поняттям «торгівля людьми», розповіла про форми та методи вербування, експлуатації людини, небезпечні стереотипи та реалії, з якими стикаються трудові мігранти за кордоном.

Катерина Кравчук звернула увагу безробітних на ризики нелегальної тіньової зайнятості та види шахрайства при працевлаштуванні. Також вона зазначила, що відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми», постраждалі особи, у разі потреби, можуть отримати комплексну психологічну, соціально-педагогічну, соціально-медичну, юридичну, інформаційну допомогу та інші види послуг у вказаному районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Високопільське бюро правової допомоги 

27 липня фахівець Високопільського бюро правової допомоги Анастасія Садигова відвідала Іванівську сільську раду Високопільського району, де забезпечила роботу мобільного пункту консультування громадян.

Вона проконсультувала двох жителів сільської громади, яких цікавили житлові питання та порядок отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

18Крім того, в рамках правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» Анастасія Садигова провела інформаційну годину на тему: «Правда про торгівлю людьми» для місцевих жителів та трудового колективу сільської ради.

Під час заходу фахівець звернула увагу на основні ризики нелегальної трудової міграції та примусової праці та вручила інформаційні матеріали, у яких викладені основні аспекти протидії торгівлі людьми.

Нововоронцовське бюро правової допомоги

1924 липня фахівець Нововоронцовського бюро правової допомоги Максим Галушко спільно з директором районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Оленою Бриж та спеціалістом з профорієнтації Нововоронцовської районної філії ХОЦЗ Тетяною Топчій провели семінар на тему: «Запобігання нелегальній трудовій міграції та торгівлі людьми» для осіб зі статусом безробітного, які перебувають на обліку районного центру зайнятості.

Під час заходу присутнім детально пояснили та за допомогою презентації показали, як саме чоловіки, жінки та діти потрапляють до рук торговців людьми як у своїх країнах, так і за кордоном, розповіли про те, хто стає жертвами торгівців людьми, як запобігти рабству, до 20кого можна звернутись за допомогою, якщо є небезпека стати жертвою торгівців людьми.

Слід зазначити, що фахівець системи БПД надав консультації п´ятьом особам з питань земельного, соціального, сімейного, спадкового та житлового права.

Також фахівець розказав про види послуг, які надаються бюро правової допомоги, хто має право скористатись безоплатною вторинною правовою допомогою і ознайомив з напрямками правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!».

Голопристанський місцевий центр з надання БВПД

2130 липня інтегратор Олена Мороз провела робочу зустріч з в.о. начальника відділу Територіального центру соціального обслуговування та соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Марією Бурлакою, під час якої обговорили основні аспекти законодавства, що стосується торгівлі людьми, зосередивши увагу на ідентифікації та перенаправленні осіб, які постраждали від торгівлі людьми, шляхах виявлення та особливостях надання таким особам допомоги.