назад

Донорство крові та її компонентів: які пільги гарантує держава?

гол

Наразі, коли наша держава переживає складний період своєї історії, що зумовлений ситуацією на Сході, а також у зв’язку з серйозними захворюваннями поширеними є акції, пов’язані зі здачею крові. При цьому кров здають усі охочі, які за відповідними медичними показниками стану свого здоров’я, можуть бути донорами крові.


Окрім користі для здоров’я, здача крові передбачає і ряд державних соціально-економічних гарантій. Детальніше консультують фахівці Острозького бюро правової допомоги.


Закон України «Про донорство крові та її компонентів» регулює відносини, пов’язані з розвитком донорства крові та її компонентів, забезпеченням комплексу соціальних, економічних, правових і медичних заходів щодо організації донорства в Україні та задоволенням потреб охорони здоров’я в донорській крові, її компонентах і препаратах. Цим же законом врегульоване надання пільг і компенсацій донорам. Держава гарантує захист прав донора та охорону його здоров’я, а також надає йому пільги, які передбачені ст.ст. 9-11,13 вказаного Закону.


Так, у день давання крові та (або) її компонентів, а також в день медичного обстеження, працівник, який є або виявив бажання стати донором, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності з збереженням за ним середнього заробітку. Донори з числа студентів вищих навчальних закладів та учнів професійних навчально-виховних закладів у зазначені дні звільняються від занять.


Після кожного дня давання крові та (або) її компонентів, зокрема, у разі давання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника, цей день може бути приєднаний до щорічної відпустки або використаний в інший час упродовж року після дня давання крові чи її компонентів.


У разі, коли за погодженням з керівництвом підприємства, установи, організації, командуванням військової частини в день давання крові донор був залучений до роботи або несення служби, йому за бажанням надається інший день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку.


У разі здавання крові та (або) її компонентів у період щорічної відпустки, ця відпустка продовжується на відповідну кількість днів з урахуванням надання працівнику додаткового дня відпочинку за кожний день давання крові.


Виплата середнього заробітку за день давання крові або додатковий вихідний день, якщо донор давав кров у вихідні, святкові та неробочі дні, під час щорічної відпустки, або залучався до роботи у день дачі крові, здійснюється за рахунок коштів власника підприємства, установи, організації, де працює донор або уповноваженого ним органу.


Варто зазначити, що підставою для надання зазначених пільг є відповідні довідки, видані донору за місцем медичного обстеження чи давання крові та (або) її компонентів.


Також у день давання крові та (або) її компонентів, донор забезпечується безкоштовними сніданком та обідом за рахунок коштів закладу охорони здоров’я, що здійснює взяття у донора крові та (або) її компонентів. У разі неможливості забезпечення таким харчуванням, відповідний заклад охорони здоров’я має відшкодувати донору готівкову вартість відповідних наборів харчування.

Окрім того, закон передбачає і додаткові пільги, що надаються донорам у зв’язку з систематичним безоплатним здаванням крові та її компонентів.


Учням професійних навчально-виховних, студентам вищих навчальних закладів, які впродовж року безоплатно здали кров та (або) її компоненти у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, надається право на одержання грошової допомоги у розмірі 25 відсотків встановленої у навчальному закладі стипендії протягом шести місяців. Виплата такої грошової допомоги здійснюється за місцем навчання донора.


Упродовж року після здачі крові та (або) її компонентів у зазначеній кількості донори мають право першочергового придбання путівок для санаторно-курортного лікування за місцем роботи або навчання та першочергового лікування в закладах охорони здоров’я, що перебувають у державній власності.


Крім зазначених пільг міністерствами та відомствами України, органами державної виконавчої влади регіонів, місцевими радами, власниками підприємств, установ, організацій або уповноваженими ними органами для таких донорів можуть бути встановлені й інші додаткові пільги.


Варто пам’ятати, що завдяки донорству можна врятувати багато життів та дати надію важкохворим людям і їх близьким на видужання.


Довідково. Рівненський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 26-08-40, 097-313-20-44. Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).

Гощанське бюро правової допомоги: смт. Гоща, вул. Незалежності, 20, тел. (03650) 21-650.

Дубенське бюро правової допомоги: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, тел. (0365) 62-10-08.

Здолбунівське бюро правової допомоги: м. Здолбунів, вул. Пушкіна, 44, тел. (03652) 20-808.

Корецьке бюро правової допомоги: м. Корець, вул. Київська, 37, тел. (03651) 20-108.

Костопільське бюро правової допомоги: м. Костопіль, вул. Сарненська, 24а, тел. (03657) 21-113.

Млинівське бюро правової допомоги: смт Млинів, вул. Поліщука, 18, (поруч з центром зайнятості). Тел.: (03659) 6-50-75, (068) 371-11-42, (099) 168-51-93.

Острозьке бюро правової допомоги: м. Острог, вул. Незалежності, 9, тел. (03654) 22-040.

Радивилівське бюро правової допомоги: м. Радивилів, вул. Кременецька, 52. Тел.: (03633) 4-13-44, (068) 371-16-69, (099) 138-47-05.

Рівненське бюро правової допомоги: м. Рівне, вул. Соборна, 195, (0362) 68-40-05.