назад

Допомога особам, які постраждали від домашнього насильства: нові можливості та успішні практики

{module 06.02.19_2} Директор Регіонального центру Наталія Гнатуша спільно з керівником мобільної бригади соціально-психологічної допомоги №51 соціальним працівником Анною Любченко в ефірі Українського Радіо: Миколаїв розповіли про надання правової та психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті мають право на безоплатну вторинну правову допомогу: захист, складення документів процесуального характеру, здійснення представництва інтересів особи в судах, органах державної влади та місцевого самоврядування.

Проте досить часто особа, яка потерпає від домашнього насильства знаходиться у стані розпачу – вона не знає, куди їй звертатися за допомогою, де шукати підтримки. Жінки, які зазнають фізичних чи психологічних знущань від своїх партнерів, дуже вразливі. І часто не мають, до кого звернутися. Загострюється питання вирішення ситуації для себе і для дітей, що робити далі. Найчастіше жінка просто не має ані розуміння як, ані сил щось змінити у власному житті.

У таких випадках, в першу чергу, необхідна спеціалізована допомога професіоналів: кваліфікованих соціальних працівників та психологів.

2

Саме для цього в Україні, в тому числі і Миколаївській області, створені мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, у складі якої працюють 2 соціальні працівника та психолог.

Наразі в області функціонують 3 мобільні бригади. Одна бригада діє на території Баштанського, Березанського, Вітовського, Снігурівського районів, друга бригада на території м. Миколаєва, третя бригада охопить Первомайськ, Первомайський та Арбузинський райони.

Мобільні бригади надають соціальні послуги шляхом проведення консультації за допомогою телефонного зв’язку, виїзду у спеціально організованому транспорті до місця проживання (перебування) постраждалих осіб, у приміщенні пункту стаціонарного прийому.

Виїзди можуть бути заплановані або екстрені. Екстрені виклики – коли надходить сигнал і бригада вирушає на допомогу за вказаною адресою. Такий сигнал вони можуть отримати від поліції чи соціальних служб. А може подзвонити і сама жінка, яка зазнала домашнього насильства і знає про існування мобільної бригади.

Центри та бюро правової допомоги постійно взаємодіють з мобільними бригадами області.

Так, нещодавно, працівники мобільної бригади направили до Другого миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги жінку – жительку м. Миколаєва, яка потребувала правової допомоги. За результатами надання безоплатної вторинної правової допомоги суд задовольнив заяву жінки щодо видачі обмежувального припису, заборонивши чоловікові-кривднику протягом шести місяців перебувати за місцем проживання постраждалої, переслідувати її, в будь-який спосіб спілкуватися, вести листування, телефонні переговори або контактувати з жінкою через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Для отримання правової допомоги необхідно звертатися до найближчої точки доступу до безоплатної правової допомоги, місцезнаходження та контактний телефон можна дізнатися за номером телефону контакт-центу системи правової допомоги 0800 213 103 (цілодобово та безкоштовно).

Для отримання психологічної допомоги з 8.00 до 21.00 з понеділка по п’ятницю – за номерами 095 80 71 802, 063 45 62 359.