назад
20.11.17

Допомога переселенці в оформленні спадщини

23548245 1913759912008089 1215016703 nДо Криворізького бюро правової допомоги звернулась Марин Ж., переселенка, у родині якої сталось горе — у місті Донецьку померла її рідна сестра. З юридичної точки зору склалась непроста ситуація, адже для отримання свідоцтва про смерть українського зразка виникла необхідність встановити факт смерті людини, яка померла на непідконтрольній території. Також потрібно було визнати право власності та зняти заборону відчуження з майна за договором довічного утримання, яке також розташоване на непідконтрольній території.

Головний спеціаліст Криворізького бюро правової допомоги Анастасія Яковченко пояснила громадянці що у такій ситуації потрібно звертатись до суду.  Для встановлення факту смерті за рішенням суду потрібні наступні документи: свідоцтво про смерть з непідконтрольної території, довідка про причину смерті з непідконтрольної території, довідка про поховання або про отримання допомоги на поховання, фото з місця поховання, відмова у видачі свідоцтва про смерть з РАЦСу за місцем перебування внутрішньо переміщеної особи.

Суд на підставі зазначених документів та позову встановлює факт смерті та зобов’язує РАЦС видати свідоцтво про смерть встановленого зразка. З допомогою фахівця Криворізького бюро правової допомоги всі документи було зібрано, позов підготовлено, тож Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу швидко виніс необхідне рішення. І вже наступного дня  Марина Ж* отримала свідоцтво про смерть встановленого на території України зразка.

Наступник кроком правників бюро стала підготовка повного пакету документів для отримання підтвердження даних з реєстру правочинів, яке було посвідчено нотаріусом до початку озброєного конфлікту в м. Донецьку. А також отримання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав власності в реєстратора у виконкомі вже за місцем перебування клієнтки.

Важливо знати, що часто, на етапі зняття обтяження з майна, нотаріуси направляють переселенців розшукувати на підконтрольній Україні території нотаріальну контору або нотаріуса, який посвідчував договір довічного утримання, що є абсолютно безпідставним. Адже дані про реєстрацію права власності є в реєстрі, і витяг можна отримати у реєстратора за місцем перебування. Саме цим керувалась юрист Криворізького бюро правової допомоги Анастасія Яковченко, що і дало змогу клієнтці бюро вирішити свої проблеми у Кривому Розі.

Після отримання витягу з Реєстру зняти обтяження можна у будь-якого нотаріуса, який надає відповідні послуги. Втім, фахівці Криворізького бюро правової допомоги радять: для зняття обтяження варто звертатись до державної нотаріальної контори, бо у разі отримання відмови, оскаржити її можна, звернувшись до Головного управління юстиції у Дніпропетровській області.

Таким чином головний спеціаліст Криворізького бюро правової допомоги Анастасія Яковченко допомогла клієнтці бюро, внутрішньо переміщеній особі, подолати всі перепони в оформленні спадщини. За що отримала щиру подяку від клієнтки, історія якої може стати в нагоді всім, хто стикнувся з подібною проблемою.

Нагадуємо, що Криворізьке бюро правової допомоги працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Станіслава Конткевича, 37, тел. 95-78-85; 067-276-54-76. Звертатись за безоплатною правовою допомогою можуть як мешканці Кривого Рогу, так і Криворізького району. Фахівці бюро здійснюють щотижневі виїзди та ведуть прийом громадян при центрі з надання адмінпослуг Криворізької райдержадмініст рації за адресою: вул.Кобилянського, 152.

Адреси та телефони інших бюро та місцевих центрів ви можете дізнатись на гарячій телефонній лінії 0-800-213-103, яка працює цілодобово та безкоштовно.

{gallery}news/2017/11/12{/gallery}