назад
06.06.16

Дорога в справедливість

badysh

    В листопаді 2015 року до Кременчуцького місцеву центру з надання БВПД звернулась мешканка м.Кременчука для отримання допомоги в захисті честі та гідності її родини. Для представлення інтересів позивача в суді центром БВПД призначено адвоката — Байдуж Юлію Сергіївну.

Виконуючи свої професійні обов’язки, адвокат від імені позивача звернувся до суду з позовом до осіб ( відповідачів) про захист честі та гідності, спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди.

     В обгрнутуванні позову було зазначено, що в травні 2015 року в місцевій бібліотеці в с. Млинок, Онуфріївського району позивач взяв книгу «Історія Онуфріївського району», опубліковану в 2010 році в м. Кременчук, авторами якої є особи (відповідачі).

Прочитавши книгу позивач знайшов в ній інформацію, що не відповідає дійсності про його рідного батька та дядька. На сторінках книги «Історія Онуфріївського району» було опубліковано інформацію про те, що його батько та дядько були «поліцаями» під час німецької окупації України в 1941-1943 роках. Також недостовірна інформація, стосовно родичів позивача була надрукована і в книзі “Украдена молодість”

Позивач зазначив, що така інформація не відповідає дійсності, порочить честь і гідність, ганьбить пам’ять його батька та дядька, які на сьогоднішній день вже померли. Оскільки назвавши рідних позивача «поліцаями», автори фактично віднесли їх до німецько-фашистських лиходіїв та пособників, повісили ярлик зрадників СРСР, що нівелює цінність її рідних та робить соціальну оцінку його батька та дядька в очах оточуючих негативною.

Позивач та представник позивача Байдуж Ю.С. просили суд визнати зазначену інформацію такою, що не відповідає дійсності та зобовязати відповідачів спростувати її у друкованому засобі масової інформації. На підтвердження позовних вимог адвокатом було здійснено та долучено численні запити до організацій та установ, а саме: до сільської ради – стосовно записів погосподарської книги, до відділу освіти – стосовно авторів видання, до відділу ДРАЦС — стосовно підтвердження родинних стосунків, до служби безпеки України про застосування заходів репресивного характеру відносно зазначених осіб, до Київського національного університету ім.Т Шевченка, Львівського національного університету ім.І.Франка, Інституту історії України НАНУ, державного архіву Кіровоградської області, обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського, редакції газети, районнної бібліотеки.

Рішенням Онуфріївського районного суду Кіровоградської області від 09 лютого 2016 року в задоволені позову відмовлено. З такою позицією суду, представник позивача адвокат Байдуж Ю.С. не погодилась та подала апеляційну скаргу до апеляційного суду Кіровоградської області в якій зазначила, що суд першої інстанції приймаючи рішення не повно з’ясував обставини, що мають істотне значення для справи, неправильно застосував норми матеріального і процесуального права.

11 травня 2016 року апеляційний суд Кіровоградської області виніс рішення яким задовольнив апеляційну скаргу представника позивача та зазначив, що розповсюджена відповідачами інформація не відповідає дійсності, порушує честь, гідність та ділову репутацію, чесне імя її родини, завдає їй моральну шкоду, псує відносини з оточенням та зобов’язав відповідачів спростувати вказану інформацію у друкований спосіб у засобі масової інформації.

Клієнт залишився задоволений прийнятим рішенням, щодо реабілітації його родини перед суспільством на підставі рішення апеляційного суду Кіровоградської області, яке було прийнято завдяки наданою якісною правовою допомогою адвокатом Байдуж Юлією Сергіївною.