назад

Доступ до правової допомоги – у всіх куточках краю

 5  Фахівці системи безоплатної правової допомоги в Закарпатській області докладають зусиль, аби доступ до такої допомоги мали громадяни в усіх куточках краю. Одним із шляхів покращення доступу до правової допомоги є виїзні прийоми, під час яких мешканці найвіддаленіших населених пунктів області можуть отримати фахові відповіді на свої запитання, знайти вирішення проблем у правовому полі, а також скористатися правом на безоплатне представництво своїх інтересів, гарантоване державою для законодавчо визначених категорій громадян.

    Зокрема, 9 листопада заступник начальника Перечинського бюро правової допомоги Тетяна Кость провела виїзний прийом у с. Дубриничі на Перечинщині. На прийом звернулася гр. Н. з питанням порядку прийняття спадщини за заповітом, якій було роз’яснено, що після смерті спадкодавця до спливу шести місяців вона повинна звернутися із відповідними документами до нотаріуса для відкриття спадкової справи.   

 

    Громадянку Г. турбувало питання поділу будинку між подружжям. Оскільки правовстановлюючі документи оформлені на ім’я чоловіка, жінку цікавилась, чи має право на частину будинку, і чи може вона свою частку заповісти комусь із родичів. Громадянці було роз’яснено, що майно, нажите під час шлюбу, є спільною сумісною власністю подружжя, і вона може звернутися в орган місцевого самоврядування (сільську раду) чи до нотаріуса для складення заповіту.

   Гр. Л. цікавилася, чи може бути накладено арешт на майно, яке не є у власності боржника, на що їй було надано правову консультацію, відповідно до Закону України «Про виконавче провадження». Жительку с. Дубриничі цікавив порядок передачі нерухомого майна у спадщину без правовстановлюючих документів на майно, на що її було поінформовано, що при прийнятті спадщини спадкоємець змушений буде звертатись до суду для визнання права власності на будинок, а вже після рішення суду буде мати право на відкриття спадкової справи у нотаріуса. Жінці було порекомендовано виготовити документи на право власності на будинок, а після цього складати заповіт, щоб уникнути звернення до суду.

   Цього ж дня відбувся виїзний прийом в Ільницькій сільраді за участю працівників Мукачівського МЦ – директора Костянтина Молнара, начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Мирослави Пилипчинець та начальника Іршавського бюро правової допомоги Романа Мешко. За правовою допомогою звернулися мешканці, які потребували правових консультацій щодо: отримання допомоги на дітей особами, які мають статус одинокої матері, отримання одноразової матеріальної допомоги на придбання твердого палива, пільг особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської аварії.
   Також 9 листопада головний спеціаліст Виноградівського бюро правової допомоги Маріанна Бокоч провела прийом громадян на базі Виноградівської центральної районної бібліотеки. За правовою допомогою звернулося двоє громадян, яким були надані фахові консультації на питання щодо можливості відчуження земельної ділянки с/г призначення та спадкування зобов’язань за кредитним договором.
   10 листопада фахівці Хустського МЦ НБВПД провели виїзний прийом громадян у Стеблівській сільраді. Правові консультації громадянам надавали головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання бппд Михайло Худинець та головний спеціаліст відділу персоналу, інформаційної та матеріальної інфраструктури Наталія Рибак. За консультаціями та роз’ясненнями звернулося троє громадян з таких питань: порядок відкриття спадщини, призначення субсидії та встановлення факту, що має юридичне значення.
     Цього ж дня головний спеціаліст Рахівського бюро правової допомоги Василь Баранюк провів виїзний прийом громадян у селі Лазещина на Рахівщині. За наданням безоплатної правової допомоги звернулися громадянини з питаннями щодо оформлення житлової субсидії.
   Також 10 листопада головний спеціаліст Дубівського бюро правової допомоги Діана Когут провела виїзний прийом громадян у сільській раді села Широкий Луг Тячівського району. За наданням безоплатної правової допомоги звернулося п’ятеро громадян, яких цікавили питання оформлення житлової субсидії, нарахування допомоги інвалідам, матерям-одиначкам, приватизації та розподілу земельної ділянки. Кожному з них було надано первинну правову допомогу.
    Тож, шановні краяни, якщо ви маєте питання чи проблеми правового характеру, звертайтеся до працівників системи безоплатної правової допомоги в Закарпатській області! Будьте впевнені – наші фахівці допоможуть вам вирішити ваші проблеми!
 2
   За безоплатною правовою допомогою звертайтесь у найближчі місцеві центри та бюро правової допомоги на Закарпатті, які відкриті для вас з 9.00 до 18.00 у робочі дні за адресами:
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області
м. Ужгород, вул. Загорська, 51
моб. тел.: 050-381-06-64, 066-512-41-75 067-313-66-72
тел./факс: (0312)-64-32-50

xxx

Мукачівський місцевий центр з надання БВПД
м. Мукачево, вул. Августина Штефана, 25,
моб.тел.: 095-831-15-74,
відділи:
Берегівське бюро правової допомоги
м. Берегово, вул. Кошута, 1, тел.: 03141-4-20-01,
Свалявське бюро правової допомоги
м. Свалява, вул. Визволення, 1, тел.: 03133-2-42-29,
Іршавське бюро правової допомоги
м. Іршава, пл. Народна,1, тел.: 03144-2-32-80,
Воловецьке бюро правової допомоги
смт. Воловець, вул. Пушкіна, 6, тел.: 03136-2-20-60,

Ужгородський місцевий центр з надання БВПД
м. Ужгород, вул. Загорська, 51, тел.: (0312) 64-15-03,
відділи:
Чопське бюро правової допомоги
м. Чоп, вул. Залізнична, 1, тел.: 0312-71-10-59,
Перечинське бюро правової допомоги
м. Перечин, пл. Народна, 16, каб. 112, тел.: 03145-2-34-57,
Великоберезнянське бюро правової допомоги
смт. В.Березний, вул.Шевченка, 27, тел.: 03135-2-37-07,

Хустський місцевий центр з надання БВПД
м. Хуст, вул. Карпатської Січі, 53а, тел.: (03142) 5-18-01,
відділи:
Рахівське бюро правової допомоги
м. Рахів, вул. Миру, 1, каб. 15, тел.: 0313-25-51-31,
Великобичківське бюро правової допомоги
смт. В. Бичків, вул. Грушевського, 108, тел.: 0313-23-27-10,
Тячівське бюро правової допомоги
м. Тячів, вул. Незалежності, 30, тел.: 0313-43-24-03,
Виноградівське бюро правової допомоги
м. Виноградів, вул.Миру, 3, тел.: 0314-32-64-66,
Міжгірське бюро правової допомоги
смт. Міжгір’я, вул. Шевченка, 97, тел.: 0313-62-30-60,
Дубівське бюро правової допомоги
смт. Дубове, вул. Гагаріна 1. тел.: 0313-47-20-32,

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України)