назад

Доступне житло для учасників ООС (АТО)

top photoОдним із пріоритетних напрямів політики держави є соціальний захист осіб, які захищають нашу Батьківщину. Держава піклується про забезпечення гідного рівня життя після повернення бійців з зони проведення ООС (АТО).

Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачені пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них. Так, учасники ООС (АТО), які  потребують поліпшення житлових умов, мають право на першочергове забезпечення житлом. 

Відповідно до Порядку надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 819 від 10.10.2018, забезпечення доступним житлом здійснюється шляхом надання державної підтримки, яка полягає у сплаті державою 50 відсотків вартості будівництва (придбання) доступного житла та/або пільгового іпотечного житлового кредиту, зокрема, для осіб, котрі брали безпосередню участь в операції об’єднаних сил (ООС), забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах ООС (АТО) у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Додаткова інформація для учасників ООС (АТО), місто реєстрації яких місто Луцьк

Рішенням Луцької міської ради від 25.07.2018 року № 44/31, затверджено Порядок фінансування Програми забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, бійців-добровольців, а також членів сімей загиблих (померлих), зниклих безвісти на 2017-2019 роки.

Цей Порядок передбачає співфінансування для забезпечення житлом осіб, на яких поширюється Програма, за умови перебування їх на квартирному обліку в м. Луцьку як таких, що потребують поліпшення житлових умов відповідно до норм Житлового кодексу Української РСР.

Переважне право щодо участі в Програмі мають особи з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи, які брали безпосередню участь в ООС (АТО), забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, а також члени сімей загиблих (померлих), зниклих безвісти в результаті участі в ООС (АТО).

Учасникам ООС (АТО), які потребують поліпшення житлових умов та бажають взяти участь у Програмі рекомендуємо звертатися до Департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради з відповідною заявою.

Довідково:

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7, тел. (0332) 77-07-17, е-mail: lutsk1.volyn@legalaid.lt.ua

Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів).