назад

Доступно та наочно розповідаємо школярам про протидію торгівлі людьми

У співпраці з партнерами – Сумським державним університетом та громадською організацією «Калинове гроно» – представники Регіонального центру долучилися до проведення правопросвітницького заходу серед учнів 9-10 класів Путивльської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 імені Радіка Руднєва.

Захід направлений на попередження можливої небезпеки під час подорожі, навчання, працевлаштування за кордоном. Адже Україна є країною походження, транзиту та навіть призначення у торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. Зростає також проблема внутрішньої торгівлі людьми. За даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації з міграції, понад 230 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.

Молодь прагне стабілізувати своє матеріальне становище шляхом працевлаштування за кордоном, не усвідомлюючи тих небезпек і ризиків, які через недосвідченість та необізнаність можуть спіткати їх на шляху до омріяного заробітку та прагнення кращого життя.

Обговорили приклади міфів та реальності, що стосуються питання протидії торгівлі людьми. Ситуація торгівлі людьми може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу.

Учні закріпили знання під час проведення представницею громадської організації «Калинове гроно» Марією Шеремет соціальної гри «ANTI TRAFFICKING 2».  Мета гри – інформування в ігровому форматі про проблему торгівлі людьми та правила безпечних подорожей, пошуку роботи, запобігання відповідним ризикам, вироблення у гравців навичок безпечної поведінки у випадках, які потенційно можуть призвести до потрапляння у ситуацію торгівлі людьми.  Одна із авторок цієї гри, Марія Шеремет, запропонувала гравцям стати героєм/героїнею, який/яка шукає роботу за кордоном. Розв`язуючи завдання карток «Міфи та факти», учні за правильну відповідь отримували картки ресурсів: «Фінанси», «Безпека», «Знання». У ході гри учасники вчаться вмінню аналізувати критичні пропозиції, вмінню сказати «ні», вмінню попросити допомогу. Кожен гравець приймає рішення на основі інформації, яка зазначена у завданнях. Кожне рішення під час гри має свій вплив. Основна ідея – діти та підлітки мають навчитися нести відповідальність за свої дії та розуміли їх наслідки.
Переможцем гри «ANTI TRAFFICKING 2» став не той, хто першим дістався фінішу, а той, хто за підрахунком ресурсів отримав найбільшу кількість балів.

Більше інформації з питань протидії людьми можна дізнатися, завітавши на сайти stoptrafficking.org. 527.org.ua, а правову консультацію отримати за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Учасники заходу отримали буклети системи безоплатної правової допомоги, а також тематичні буклети, орієнтовані саме на дітей «Твої права – твій захист».