назад

Досягнення та підсумки роботи системи безоплатної правової допомоги Львівщини за I півріччя 2018 року: публічний звіт для громадськості та ЗМІ

RC press32018 рік позначився для системи безоплатної правової допомоги на Львівщині новими викликами та здобутками. Cуттєві законодавчі зміни у сфері захисту прав дітей та осіб, що постраждали від домашнього насильства, позначились і на розширенні категорій справ адвокатів та фахівців відділів представництва місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Про це йшлося під час прес-конференції «Досягнення та підсумки роботи системи безоплатної правової допомоги Львівщини за I півріччя 2018 року» директора Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігора Микитина сьогодні, 8 серпня, у прес-центрі «Гал-Інфо».

Як розповів журналістам та громадськості Ігор Микитин, триває переорієнтація системи БПД з надання правової допомоги окремим фізичним особам на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад.

Упродовж заходу присутнім презентували публічний звіт діяльності Центрів з надання БВПД на Львівщині.

Так, цьогоріч Регіональним центром з надання БВПД у Львівській області укладено 105 контрактів з адвокатами, які пройшли конкурсний відбір для надання безоплатної вторинної правової допомоги, відповідно до наказу Міністерства юстиції України «Про проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги».

Упродовж I півріччя 2018 року Регіональним центром видано 1820 доручень адвокатам для здійснення захисту осіб у кримінальному провадженні, у тому числі:

• 461 особам, до яких застосовано адміністративне затримання;
• 402 затриманим за підозрою у вчиненні злочину та/або стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;
• 739 – для здійснення захисту за призначенням.

За словами Ігора Микитина, у регіоні зросла кількість звернень поліції, суддів, військових правопорядку, прикордонної служби до Регіонального центру з проханням надати захисника затриманим, обвинуваченим. Про це свідчить динаміка кількості повідомлень про затримання осіб, які вчинили важкі злочини: у 2016 році за півроку до Центру надійшло 24 повідомлення про затримання осіб, у 2017 – 25 повідомлень, у 2018 році ця цифра складає 34.

RC press2

За цей період до місцевих центрів за правовими консультаціями з питань соціального забезпечення, житлового, спадкового, сімейного, кримінального права звернулось 14 790 осіб.

«Зростає навантаження на місцеві центри та бюро правової допомоги: за півріччя цього року поруч з адвокатами, що співпрацюють з Центрами, 255 доручень виконували працівники відділів представництва місцевих центрів», – підкреслив директор Регіонального центру.

RC press5

Варто зазначити про успішний старт всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Повідомлення проекту у вигляді буклетів та соціальних відеороликів: «Не знаєш, як вирішити спір?»; «Забирають бізнес? Відбирають майно?»; «Вимагають хабара за іспит чи навчання?»; «Як оформити договір оренди землі?»; «Як оформити виплату субсидій?»; «Не сплачуєш аліменти? Наслідки», «Як протидіяти домашньому насильству»; «Виконання рішення суду»; – які були поширені на 654 правопросвітницьких заходах, організованих Центрами у рамках проекту.

RC press1

RC press4

Підводячи підсумки, зазначимо, що, незважаючи на зміни у процесуальному законодавстві, не завжди своєчасну оплату праці адвокатів, Центри з надання БВПД на Львівщині змогли успішно виконати річний План, а також зреалізувати ключові завдання – успішний захист прав та законних інтересів мешканців регіону, а також підвищення правової обізнаності та правової освіченості населення.