назад
16.05.17

Довести право власності на спадкове майно допомогли у Кам’янець-Подільському місцевому центрі

Петрунькова     До Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання БВПД звернулася жінка, яка потребувала фахової юридичної допомоги для отримання свідоцтва про право власності на нерухоме майно — житловий будинок, який залишився їй у спадок від матері. Вирішувати справу клієнтки в суді доручили Тетяні Петруньковій, начальниці відділу представництва місцевого центру (на фото).

     У нотаріальній конторі клієнтці відмовили, оскільки у неї не було правовстановлювальних документів на успадковану нерухомість, а свідоцтво про право власності на майно, яке підлягає державній реєстрації, нотаріус може видати лише після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на нього. Зважаючи на те, що жінка належала до категорії малозабезпечених осіб, у місцевому центрі видали наказ про надання безоплатної вторинної правової допомоги №49 та довіреність № 8 від 9 лютого 2017 р. Тетяні Петруньковій, керівниці відділу представництва.

     Юристка підготувала позовну заяву про визнання права власності на будинок в порядку спадкування, з якою звернулася до Кам’янець-Подільського міськрайонного суду.

     У суді Тетяна Петрунькова довела, що її клієнтка являється єдиною спадкоємицею за законом і фактично вступила у володіння та управління будинком. Водночас жінка не могла отримати свідоцтва про право власності на будинок у нотаріальній конторі, позаяк її мати при житті не виготовила технічного паспорта на житло і не отримала свідоцтва про право власності на нього. Важливо зазначити, що на час, коли був побудований будинок, для підтвердження належності будинку, розташованого в селі, достатньо було відповідної довідки з сільської ради.

     Пунктом 23 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 грудня 2008 року за № 7 передбачено, що у разі відмови нотаріуса оформити право на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

     Відповідно до ст.1261 ЦК України насамперед право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

     Взявши до уваги надані докази та норми законів, 28 березня 2017 року Кам’янець-Подільський міськрайонний суд вирішив визнати за позивачкою право власності в порядку спадкування на домоволодіння після смерті матері.

*   *   *

     Нагадаємо, що Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою:  вул. Пушкінська, 44, тел. (03849) 5-01-59, 5-01-62. Правову допомогу можна отримати також у бюро правової допомоги, які є відділами місцевого центру:

Дунаєвецьке бюро правової допомоги — м. Дунаївці, вул. Шевченка, 83 а, тел. (03858) 2-02-78, 2-00-44.

Чемеровецьке бюро правової допомоги — смт Чемерівці, вул. Центральна, 28, тел. (03859) 2-01-27, 9-17-67.

Новоушицьке бюро правової допомоги — смт Нова Ушиця, вул. Українська, 28, тел. (03847) 2-22-75, 2-19-73.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.