назад

Другий шанс, або застереження неповнолітнього від кримінального майбутнього

Велика кількість дітей, пройшовши через каральне правосуддя, знову повторно вчиняють злочин. Але якщо з неповнолітнім працюють фахівці, то у нього значно більше шансів стати повноцінним членом суспільства. Запрограмувати позитивні сценарії життя може Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину.

«Відновне правосуддя – це альтернатива, яка тільки входить в українську правову систему, але вже має позитивні наслідки як для учасників процесу, так і для суспільства в цілому»,– переконаний директор Регіонального центру у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко.

Історія цього хлопця з Донеччини – тому підтвердження. Дитинство Олега не можна назвати безтурботним. Одразу після народження батьки відмовились від дитини через хворобу – ДЦП. Перші роки життя хлопця пройшли в дитячому будинку. У 2,5 роки його всиновило молоде подружжя з Донеччини. Нова родина оточила його турботою та любов’ю.

«Це були найщасливіші 10 років мого життя», – згадує Олег.

У 2014 році, коли на Донеччині відбувались активні бойові дії, стосунки у родині погіршились, батьки почали часто сваритися та згодом батько покинув сім’ю. Матір була вимушена поїхати в інше місто в пошуках роботи, хлопець залишився з бабусею. Олег бачився з матір’ю лише у вихідні дні, дуже сумував за нею. У 2016 році мати Олега раптово помирає. Його вдруге всиновлюють родичі матері.

«Він мовби зовні живе з новою родиною, але думками у минулому житті, де йому було краще», – говорить психолог, який працював з хлопцем.

Далі був збіг життєвих обставин. Сусід тривалий час планував полагодили огорожу біля свого подвір’я. І давно вже придбав для цього металеві кути. Однак через стан здоров’я ніяк не міг розпочати роботу. Час від часу з його подвір’я місцеві «мисливці за металом» вже виносили ці кути. Ось одного дня Олег спільно з товаришем також вирішили винесли кілька металевих кутів з сусідського подвір’я.

Юридичною мовою, хлопці скоїли кримінальне правопорушення, передбачене частиною 2 статті 185 Кримінального кодексу України. Максимальне покарання передбачає позбавлення волі на строк до 5 років.

Тут життя подарувало хлопцю шанс – він взяв участь у «Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях видав доручення адвокату, який співпрацює із системою БПД, та став посередником у справі. За допомогою медіації сторони примирились, хлопець вибачився перед потерпілим та відшкодував матеріальну шкоду. Хлопець пройшов заходи з ресоціалізації – тренінгові програми, зайняття з психологом.

Завдяки медіації Олег та його сусід зрозуміти один одного, не залишилися ворогами на все життя. Зараз вони нормально, по-сусідськи спілкуються. Більше того, Олег допомагає сусіду встановлювати огорожу на його подвір’ї.