назад
01.03.18

Диканське бюро правової допомоги допомогло громадянці встановити факт смерті чоловіка на окупованій території

20160557321ecae8ae0

У грудні 2017 року до Диканського бюро правової допомоги звернулася внутрішньо переміщена особа з проханням допомогти встановити факт смерті її чоловіка.

Як пояснила громадянка, її чоловік помер і був похоронений на тимчасово окупованій території України. Після смерті вона отримала документи, видані окупаційною владою, що не визнаються в Україні і не є підставою для державної реєстрації даного акту цивільного стану, тому необхідно встановити даний факт в судовому порядку.

Надавати клієнтці безоплатну вторинну правову допомогу було доручено начальнику Диканського бюро правової допомоги Олександру Олійнику.

Проаналізувавши ситуацію фахівець встановив, що зазначений юридичний факт підтверджується наявними у клієнтки письмовими доказами, зокрема свідоцтвом про смерть та лікарським свідоцтвом, що хоча і видані органами окупаційної влади, проте з огляду на так звані «намібійські винятки» сформульовані в рішеннях Міжнародного суду ООН та Європейського суду з прав людини мають братися до уваги судом. Також факт смерті підтверджувався показаннями свідків і відповідними фотографіями.

На підставі цього юристом було складено та передано клієнту для подання до суду заяву про встановлення факту смерті особи.

Рішенням Диканського районного суду Полтавської області заяву було задоволено. Суд вирішив визнати факт смерті особи, а також допустив негайне виконання судового рішення, що дозволило громадянці належним чином зареєструвати даний акт цивільного стану, що має істотне значення для реалізації цілої низки її прав.

Нагадуємо, що кожен може отримати безоплатну правову допомогу та скористатися електронними сервісами Міністерства юстиції України звернувшись до Диканського бюро правової допомоги за адресою: смт. Диканька, вул. Гоголя, 1 (2 поверх), номер телефону (05351) 9-73-53, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).