назад
03.01.19

Диканське бюро правової допомоги продовжує успішну практику захисту прав споживачів комунальних послуг

25201449 35 large

У квітні 2017 року до Диканського бюро правової допомоги звернувся чоловік з проханням захистити його права у спорі з місцевим комунальним підприємством щодо стягнення заборгованості за послуги з теплопостачання.

Як пояснив клієнт, у період опалювального сезону 2016-2017 років він отримував житлово-комунальну послугу централізованого опалення квартири, проте заплатити за рахунками не зміг, оскільки суми нараховані виконавцем послуги були занадто високими.

Підприємство звернулося до суду з позовом до громадянина та членів його сім’ї про стягнення заборгованості за послуги з теплопостачання у сумі 25 310 грн. 15 коп.

Представляти інтереси чоловіка було доручено начальнику відділу «Диканське бюро правової допомоги» Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександру Олійнику.

Ознайомившись з матеріалами справи юрист встановив, що нарахування розміру плати за житлово-комунальну послугу здійснювалося з суттєвими порушеннями чинного законодавства, а також, що дане комунальне підприємство взагалі з 2014 року не мало права виступати виконавцем житлово-комунальної послуги централізованого опалення, адже не є теплопостачальною організацією. В свою чергу, договір про надання населенню послуг з теплопостачання, на умови якого посилався позивач втратив чинність з 01 січня 2006 року, адже не був приведений у відповідність до Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Оцінивши обставини справи та узгодивши з клієнтом правову позицію, фахівцем бюро було складено та подано низку процесуальних документів, а також здійснено представництво інтересів громадянина у судах першої і апеляційної інстанцій.

Рішенням Диканського районного суду Полтавської області від 19 січня 2018 року у справі № 529/1050/17 позов підприємства було задоволено.

Розглянувши апеляційну скаргу, підготовлену працівником бюро правової допомоги, колегія суддів Полтавського апеляційного суду постановою від 11 грудня 2018 року скасувала рішення суду першої інстанції та ухвалила нове, яким вимоги підприємства було задоволено лише частково.

Суд взяв до уваги позицію юриста бюро правової допомоги та дійшов висновку, що дійсна заборгованість клієнта становить лише 1363 грн. 75 коп.

Таким чином, завдяки кваліфікованим діям юриста відділу «Диканське бюро правової допомоги» Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги було не допущено стягнення з громадянина зайво нарахованої заборгованості за житлово-комунальну послугу централізованого опалення у розмірі 23 946 грн. 40 коп.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Диканського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: с-ще. Диканька, вул. Гоголя, 1 (2 поверх), тел. (05351) 9-73-53.